HAŠKI TUŽILAC: Srpski vojnici ubijeni jer su vidjeli Mladića – Ratka Mladića izbacili iz sudnice!

ratko_mladicHAG – Tužilac na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom sugerisao je danas da su dvojica vojnika Vojske Jugoslavije, 2004. u kasarni Topčider, ubijeni zato što su vidjeli Ratka Mladića.

Šta je govorio Mladić, koji je optužen za genocid nad Bošnjacina u BiH, nije se moglo čuti za javnost zato što su mikrofoni bili isključeni.

Zastupnik optužbe Dermot Grum (Groome) sugestiju da je Mladić odgovoran za smrt gardista izneo je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane Dragana Lalovića, komandanta jedinice Vojske Republike Srpske koja je od 1997. do 2001. obezbeđivala generala u Srbiji.

Tadašnji pukovnik VRS Lalović prethodno je potvrdio da je Mladić od marta 1997. živeo u svom stanu u Beogradu i da je “povremeno” odlazio u vojne objekte VJ na planini Rajac i u Strugarima.

Lalović je, dozvolio mogućnost da je general Mladić dolazio u Topčider da “porazgovara” s pripadnicima jedinice VRS zadužene za njegovo obezbeđenje, koja je u toj kasarni bila smještena.

U vezi sa smrću gardista VJ Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u Topčideru, 5. oktobra 2004, tužilac Grum citirao je izjavu Jakovljevićevog oca, datu prošle godine publikaciji Balkan insajt (Balkan Insight), da su oni ubijeni zato što su u kasarni vidjeli Ratka Mladića.

Kako je naveo tužilac, Jakovljevićevom ocu to je u pismu otkrio “bivši pripadnik obezbeđenja osobe koju je Tribunal optužio za ratne zločine”. “Ja nisam ni znao da taj objekat u Topčideru postoji dok se to nije desilo… Ne znam kakve ja veze imam s tim, tada sam već bio u penziji… Ne mogu da verujem da se to tako desilo”, odgovorio je Lalović.

Branilac Branko Lukić pitao je, potom, svedoka da li zna da su vlasti Srbije o ovom slučaju Ratka Mladića u Hagu saslušale kao građanina, a ne kao osumnjičenog, a Lalović je odgovorio da za to ne zna. Svedok je kazao da, u vrijeme dok ga je on obezbeđivao 1997-2001, general Mladić nije bio u bekstvu”, uprkos činjenici da je Haški tribunal komandanta VRS još 1995. optužio za genocid u Srebrenici i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima.

“Ja nisam generalu Mladiću pomagao da se krije, jer se on, dok je bio u Srbiji, nije ni krio… Kretao se po Beogradu kao i svi drugi građani, išao na pijacu… u prodavnicu da kupuje hleb… na fudbalske utakmice”, posvedočio je Lalović.

Rekao je da je tih godina “znao gde je Mladić u 90 odsto slučajeva”, ali da to sada ne može da rekonstruiše. Potvrđujući da je tada znao za optužnicu i međunarodni nalog za hapšenje Mladića, Lalović je kazao da je on od Generalštaba VRS dobio zadatak da “zaštiti” Ratka Mladića.

Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, što je u sedam opština imalo razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. (kurir)

Comments are closed.