Bošnjak Hamdija Jusufagić najbolji poduzetnik u Malmöu Švedskoj

201302202039030.Hamdija-Jusufagic-Konsultna firma ”System Verification”, čiji je osnivač i vlasnik Hamdija Jusufagić (30), proglašena je za firmu 2112. godine u Malmöu (Årets företagare).


– To je fantastično i impresivno da smo se tako snažno razvijali. Što je najvažnije razvijamo se i izvan granica Švedske. To su vjerojatno zapazili i oni koji su odlučili da nam dodijele nagradu i 30.000 kruna kao podsticaj, kazao je Hamdija Jusufagić.

Na godišnjoj priredbi u Malmöu, 12. februara, poduzetnici su nagrađeni u osam kategorija, a kad je gradonačelnik Malmöa Ilmar Reepalu govorio pred više od 1.500 pozvanih u prepunoj Opera sali, istakao je da se dnevno u Malmöu pokrene osam novih firmi, ali da je unatoč tome stanje teško. “Mene je, rekao je između ostalog, na ovu gala-priredbu dovezao 30-godišnji taksista, koji je loše govorio švedski, ali ima visoko obrazovanje kao inženjer građevine. Nažalost, nije, kao ni mnogi drugi doseljenici, dobio odgovarajući posao!”

Hamdija Jusufagić je sam kovao svoju sreću.
– Moja firma bavi se softver – programima za kompjutere. U zadnjoj deceniji smo, veli, narasli faktički od ničega – do preko stotinu zaposlenih, i sad imamo dominantnu poziciju u svojoj branši. A tek ćemo se razvijati. Upravo se spremam na put za Sarajevo gdje ćemo također imati dio naše firme.

Hamdijini korijeni su malo dublji u Švedskoj.
– Moj otac je, objašnjava, osamdesetih došao na rad u ovu zemlju. Ja sam ovdje rođen, ali sam, kao i moj otac, porijeklom iz Kozarca kod Prijedora, dakle Bošnjak, čime se ponosim. Radio sam u Lundu kao inženjer produkcije, a onda sam pokrenuo i osnovao moju vlastitu firmu ”System Verification Swedwn AB”, koja se jako dobro i uspješno razvijala u Švedskoj i izvan nje i do sada ostvarila značajne rezultate. O nama će se, vjerujem, tek čuti još mnogo toga.“

Comments are closed.