Hamas i Fatah formiraju vladu nacionalnog jedinstva

hamas-i-fatah-formiraju-vladu-nacionalnog-jedinstva_trt-bosanski-27041Rivalske palestinske frakcije Hamas i Fatah su dogovorile formiranje vlade nacionalnog jedinstva, saopštio je u srijedu jedan palestinski zvaničnik.

“Dva su politička rivala postigla dogovor na drugoj sjednici nacionalnog dijaloga da će odmah početi sa formiranjem vlade nacionalnog jedinstva,” izjavio je Mustafa Barguti iz stranke Palestinska inicijativa, jedan od članova delegacije predvođene Fatahom koja je u utorak stigla u Gazzu na pregovore o pomirenju.

“Takođe su dogovorili određivanje datuma za parlamentarne i predsjedničke izbore,” dodao je Barguti. Vlada će prema njegovim riječima biti formirana u narednih pet sedmica, a izbori održani za šest mjeseci.

“Sve stranke su izrazile spremnost da okončaju podjelu među Palestincima, jednom zanavijek,” kaže Mustafa Barguti.
Odnosi Hamasa, koji upravlja Pojasom Gazze i Fataha, koji drži kontrolu nad Palestinskom samoupravom, zategnuti su od 2007. godine, kada je Hamas protjerao snage Fataha i preuzeo kontrolu nad Pojasom Gazze. Stalni sukobi između Hamasa i Fataha, natjerali su prvu od frakcija da uspostavi zasebnu Vladu u Gazzi, dok je Fatah isto učinio na Zapadnoj Obali.

Posredstvom Egipta, dvije su frakcije 2011. godine ponovo pokrenule pregovore za pomirenje. Samo godinu kasnije, dogovorili su formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koju bi predvodio Mahmud Abbas, što je bio put ka parlamentarnim izborima. Međutim, uslovi sporazuma nikada nisu ispunjeni u potpunosti.
Ismail Hanijeh, premijer Vlade u Gazzi je početkom 2014. godine izjavio da će ova godina biti “godina pomirenja među Palestincima” poručivši da su pripadnici Fataha koji su izbjegli iz Gazze 2007. godine dobrodošli nazad, osim onih protiv koji postoji pravno gonjenje.
(AA)

Comments are closed.