Godišnje se u hranu vrati 150.000 tona mesa od crkotina

mesoU Srbiji se godišnje obrne 300 miliona eura na crnom tržištu prodajom mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama, objavio je danas “Blic”.

“Od 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu”, rekao je Serž Ame, direktor belgijske fabrike “Zelena”, koja je u Inđiji prošle godine pokrenula fabriku “Energozelena” za bezbjedno uklanjanje životinjskog otpada.

Ame je rekao za “Blic” da je ovakav biznis omogućen neprimjenjivanjem usvojenih zakona i upozorio da će pregovori o pridruživanju EU biti pod znakom pitanja ukoliko se ovaj problem ne riješi.

“Ako se uzme cijena od samo dva eura po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazi se do cifre od 300 miliona eura godišnje, koji se okreću u ovom biznisu”, naglasio je Ame.

Belgija je zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma tužila Srbiju koja ima rok od nekoliko mjeseci da počne da primjenjuje Zakon u oblasti bezbjednog uklanjanja životinjskog otpada.

Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije formirala je radnu grupu, a kao rezultat toga je hapšenje vlasnika mesare u Velikoj Plani kod koga je zaplijenjena tona mesa uginulih krava i konja. (blic)

Comments are closed.