Fuad Šećović rodom iz Sjenice najhrabriji policajac u Beogradu

fuadFuad Šećović, po ocjeni kolega, najhrabriji je policajac u 2013.

Posao policajca u Srbiji, a prije svega u Beogradu, zahtjeva mnogo požrtvovanosti, odanosti, ali i neizmerne hrabrosti u borbi protiv kriminala, kao i u spasavanju života nevinih ljudi, a naročito djece.

Upravo takva dvojica pripadnika MUP Srbije, Fuad Šećović, pomoćnik komandira u PS Zapad Uprave saobraćajne policije i Marko Jankov, mlađi policajac u PU za grad Beograd, po ocjeni svojih kolega – jesu policajci su koji su obeležili 2013. godinu po neizmernoj hrabrosti i požrtvovanosti.

353037_fuad-secovic-nova-hronika-brankov-most170613ras-foto-jelena-vucetic_ff

Veliku hrabrost pokazao je Fuad Šećović. Ovaj mladi poručnik saobraćajne policije na Brankovom mostu, 19. juna, nije dozvolio da mladić skoči u vodi i oduzme sebi život. Tokom spasavanja, Fuad je povredio mišić lijeve noge i koleno zbog čega je više od mjesec dana bio u gipsu i na bolovanju.

Fuad je, kao pomoćnik komandira, radio na obezbeđenju trase kojom je trebalo da prođe kolona s visokim gostom iz inostranstva, predsjednikom Grčke.

– Radio-vezom smo primili informaciju da jedno lice pokušava da skoči s mosta – prisjeća se Šećović.
– Bio sam veoma blizu i stigao na most za 30 sekundi. Tamo su već bile kolege iz policijske stanice Novi Beograd. Ugledao sam čovjeka, starosti oko 30, 35 godina, kako stoji s druge strane ograde nasred Brankovog mosta. Pokušao sam sa “pričom i ubeđivanjem”. Međutim, nije dozvoljavao da mu bilo ko priđe.

Onda je zatražio da zapali “poslednju cigaretu”.

– Tražio je da mu ostavimo upaljač na ogradi. Upalio je cigaretu i onda se popeo na ogradu mosta. Uhvatio je zamah da skoči. Iskoristio sam trenutak njegove nepažnje. Nisam razmišljao o svom životu, već o njegovom. Uhvatio sam ga oko struka i sprečio da se ubije – kaže Fuad Šećović.

Međutim, tom prilikom se noga saobraćajca Šećovića zaglavila između ograde. Srećom, brzo su prišle njegove kolege u pomoć i izvukle ga sa ograde mosta.

Šta je samoubicu navelo da se popne na ogradu Brankovog mosta, Fuad ni danas ne zna.

– Sigurno su ga neka muka i veliki problemi natjerali da se odluči na takav čin… Meni ga je iskreno bilo žao. Želeo sam da jedan mlad život ostane s nama. Kada smo ga skinuli sa ograde mosta, tražio je da bude prisutna Hitna pomoć. On je poslije toga odvezen u bolnicu. Saznao sam kasnije njegov identitet, ali ništa više od toga… Nikad mi se nije javio.

BILA JE TO MOJA DUŽNOST…

FUAD Šećović je, inače, rodom iz Sjenice, ali već deset godina živi u Beogradu. Završio je Policijsku akademiju, a dugi niz godina radi u beogradskoj saobraćajnoj policiji. I on je, kao i Jankov, za svoj hrabri poduhvat nagrađen simbolično, novčanom nagradom, povišenjem plate za taj mesec.

– Nisam učinio ništa za šta tražim materijalnu nadoknadu – kaže Šećović. – To što sam uradio, jeste moja dužnost i kao čovjeka i kao policajca. Najveća nagrada mi je što sam spasao još jedan život… (novosti)

Comments are closed.