FAP iz Priboja u Sandžaku nekad bio najveći proizvođač kamiona na Balkanu

fap-priboj-blokada-prugaDanas radnici FAP-a počeli generalni štrajk i blokirali prugu Beograd – Bar zbog toga što, kako kažu, od maja nisu primili platu, nisu im ovjerene zdravstvene knjižice i zbog nedostatka posla.

Proizvodi FAP- a iz Priboja: kamioni, autobusi, prikolice, agregati, autodjelovi…

CNG

U vreme rahmetli SFRJ, Priboj je bio znatno razvijeniji od ostatka Srbije, a prosečna plata u ovoj opštini bila je 50 odsto veća nego u ostatku Republike. Okosnicu razvoja ne samo Priboja već i cijelog kraja činila je Fabrika automobila Priboj (FAP), tada najveći proizvođač kamiona na Balkanu.

fap_kamijoni

Onda su došle ratne devedesete, koje su se u ovom pograničnom djelu sa BiH i te kako osjetile. Rat i sankcije uništili su privredu cijele Srbije, a Priboj je doživeo sunovrat. Prema podacima objavljenim prije dva mjeseca, sa prosečnom zaradom od 22.450 dinara Priboj je bio na poslednjem mjestu u Srbiji. Glavni razlog za to jeste nerešeni status FAP.

glavna
Mada je bilo više tvrdnji da su za FAP zainteresovani kupci iz  Turske, Kine, Italije, ni kupca ni strateškog partnera nema na vidiku, a država je zaposlenima, kojih ima oko 1.500, prestala da uplaćuje plate i doprinose. Zbog toga su i počeli generalni štrajk i blokirali prugu Beograd – Bar.

Sve lokalne stranke stale su uz radnike, kao i predsjednik opštine Rvović (SNS). Rvović je uvjeren da će Vlada uspjeti da nađe rešenje za FAP, ali tvrdi da ono što predlaže ministar privrede Radulović, Priboj „neće preživjeti“. Rvović smatra da su za situaciju u FAP-u „svi krivi“ – „država što je davala pare, a nije kontrolisala kako se troše, a radnici FAP-a što im je bilo važno da primaju plate, a nisu ih zarađivali“.

Autor: Safeta Biševac

Vučić radnicima FAP-a: “Odmah obustavite blokadu pruge ako želite da pričamo”
Odbijen Vučićev predlog, radnici FAP-a ostaju na pruzi
fap-priboj-blokada-pruga
Radnici Fabrike automobila Priboj, koji od juče ujutro drže pod blokadom prugu Beograd – Bar, večeras su jednoglasno odbili prijedlog vicepremijera Aleksandra Vučića da se štrajk odmah obustavi.

Večeras u 18 sati, pošto su je Štrajkački odbor sazvao sve radnike, glasalo se o predlogu potpredsjednika Vlade.

– Ako nemate povjerenja u Vučića, onda čekajte četu (ministara), Rasima Ljajića ili Velju Ilića… Ako Aleksandar Vučić ne dođe u četvrtak u Priboj, onda ću ja podnijeti neopozivu ostavku na mjesto predsjednika opštine Priboj – poručio je Rvović.

On je rekao štrajkačima „da ga je upravo iz Abu Dabija zvao Aleksandar Vučić, prvi podpredsjednik Vlade Srbije i saopštio mu da će on doći u Priboj u četvrtak da odgovori na zahteve radnika FAP-a, ali samo pod uslovom da odmah prestane blokada pruge Beograd-Bar“.

Vučić radnicima FAP-a: “Odmah obustavite blokadu pruge ako želite da pričamo”

Štrajkači su od juče blokirali prugu Beograd – Bar zbog toga što, kako kažu, od maja nisu primili platu, nisu im ovjerene zdravstvene knjižice i zbog nedostatka posla.

Comments are closed.