Evropski prvak u boksu Sanel Papić želi bh. državljanstvo

evropski-prvak-u-boksu-sanel-papic-zeli-bh-drzavljanstvoAktuelni evropski prvak u boksu u kategoriji “cruiser” Sanel Papić iz Sjenice želi da se bori za titulu svjetskog prvaka pod zastavom Bosne i Hercegovine. U intervjuu za Anadoliju tridesetpetogodišnji Papić otkrio je razloge zašto želi da nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

“Ja u posljednjih osam mečeva nastupam pod bh. licencom. Moja je namjera da nastupam do kraja karijere pod tom licencom. Kad bude vrijeme da se borim za prvaka svijeta, onda želim i nastupati pod tom zastavom. Ja sam Bošnjak i moja matična država je Bosna i Hercegovina.”

Sanel Papić se bavi boksom od 1999. godine, a počeo je istovremeno s početkom studija u Sarajevu.

“Bio sam član bokserskog kluba Ilidža, gdje sam naučio sve o boksu i o životu.  Poslije toga sam bio član bokserskog kluba Zlatni ljiljani. Nakon okončanja studija, vratio sam se u Sandžak i boksovao sam dvije godine za ekipu iz Novog Pazara. Poslije toga sam pozvan u bokserski klub Radnički Kragujevac gdje sam boksovao u prvoj ligi. Imam zadovoljstvo što sam bio tri puta prvak države. Boksovao sam 116 mečeva. Nakon toga sam odlučio da se okušam kao profesjonalac, eto, hvala Bogu, do sada se dobro nosim. Imao sam 15 mečeva, 15 pobjeda, a od toga 12 nokoutom”, rekao je “sandžački bombarder”, kako zovu Papića.

Pripreme u Sarajevu

Sanel Papić kaže da je ušao u završni period  pred meč koji će se održati 1. novembra u Munchenu.

“Dakle, nakon balkanske i evropske titule, moj naredni cilj je da se u skorije vrijeme borim za jednu od svjetskih titula. Na početku, internacionalni prvak svijeta koja će me potom delegirati u krug kandidata za nosioca svjetske titule. Ja sam skoro tri mjeseca na pripremama. Nalazimo se u trećoj posljednoj sedmici sparinga. Nakon ovoga ćemo nastaviti za Sarajevo gdje ćemo obaviti dvosedmične tehničko-taktičke pripreme”, kazao je aktuelni evropski prvak Papić, koji radi zajedno sa timom koji sačinjavaju menadžer Muki Fijuljanin, trener Enes Osmanović i sparing partner Almir Tandir.

Uzor Rakhim Chakhiyev

U boksu, kako kaže Papić, cijeni rusku školu.

“Primjer mi je Rakhim Chakhiyev koji bio olimpijski šampion. To je bokser moje generacije. Boksu sam dao svoj cijeli život i pokušavam da se relaksiram kada se završi trening. Transformišem se u neku drugu osobu i vrlo vrlo malo dam sebi da komentarišem o boksu. Imam neki drugi život izvan boksa”, rekao je Papić otkrivši malo i o sebi, odnosno o životu koji vodi izvan boksa.

Problem sa sponzorima

Iako je aktuelni evropski prvak, Papić ima problema s finansiranjem i logistikom.

“Što se tiče te logistike, ovo je sve na principu štapa i kanapa.  Ovdje, uz dobru volju mog menadžera i trenera, koji je se obezbijedio ovdje i sparing partnera koji trenira sa mnom tri godine čisto iz prijateljstva i ljubavi prema boksu. Svakako, meni je potrebna podrška u svakom pogledu, ja se nadam da će se ta logističko-financijska podrška otvoriti i da ću se moći posvetiti samo boksu. Jer, vidite, svaki meč ja sam u peripetijama da li će taj meč biti, jer sada na ovom nivou u kojem se nalazim sve su skupliji i protivnici i pripreme. Ako vam kažem pripreme za samo jedan meč koštaju oko 8 hiljada eura, a da ne govorim koliko košta jedan kvalitetan protivnik koji se mora platiti da bi boksovao sa mnom”, objasnio je Papić.

Juri na titulu svjetskog prvaka

Papićev trener Enes Osmanović bavi se boksom 26 godina. Odrastao u Austriji i bio trostruki prvak Austrije. Sa Sanelom Papićem trenira već tri mjeseca.

“Sve bolje i bolje se pokazuje kod mene. On je bokser koji je dugo godina u boksu. Iskusan bokser je. Trening po trenig, sve se više upoznajemo. Jurimo na titulu svjetskog prvaka. Prvak Evrope je prva runda. Kad pobijedite prvaka Evrope u prvoj rundi, ne bojimo se ni prvaka svijeta. Idemo ka tom cilju i taj cilj moramo postićii”, rekao je Osmanović. (oslobodjenje)

Comments are closed.