Erdogan o masakru u Egiptu: I da svi zašute mi to nećemo

Erdogan-podrska-500x224Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je pasivnost Evropske unije (EU), Ujedinjenih naroda (UN) i islamskog svijeta u vezi sa nasiljem u Egiptu, gdje je ubijeno više od 200 demonstranata koji su tražili ponovno uspostavljanje demokratskog sistema u zemlji, javio je novinar agencije Anadolija.

“Oni koji su šutjeli dok je u Egiptu ubijana nacionalna svijest, sada šute i naspram masakra nad narodom. Gdje je sad Evropa, gdje je Evropska unija? Gdje su oni koji brane evropske vrijednosti i drugima dijele lekcije o demokratiji? Gdje je sad ta demokratija, te demokratske vrijednosti? Gdje su Ujedinjeni narodi? Gdje su oni koji su reagovali kada je policija u Turskoj upotrijebila suzavac, a sada nijemo prate pokolj u Egiptu?”, rekao je turski premijer.

Erdogan je podsjetio i da islamske zemlje nisu reagovale na nasilje u Egiptu.

“Islamski svijete, vaša braća u Egiptu žrtve su masakra. Tamo je pogažena pravda, prava i savjest. Kada će to to čuti i vidjeti? Kada će te vidjeti prolijevanje krvi vaše braće? U Siriji niste vidjeli”, dodao je Erdogan.

Erdogan je u svom govoru na zajedničkom iftaru, objedu muslimana nakon dnevnog posta, u Istanbulu rekao da “oni koji nisu u stanju da zauzmu stav prema neprijatelju vlastite države i vlastitog naroda, pokazuju kukavičluk i provode nasilje i nepravdu. Njihova snaga nedovoljna je za neprijatelja, ali dovoljna za vlastiti narod i oni samo ubijaju svoj narod”.

“I da svi zašute mi to nećemo. U Egiptu je masakrirana i demokratija i nacionalna svijest. Sada je masakru podvrgnut narod. To ćemo saopćiti cijelom svijetu”, poručio je Erdogan. (Anadolija)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *