Erdogan: ‘Niko na svijetu nema pravo ukloniti legitimno izabranog predsjednika’

aafsTurska – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u vezi sa vojnim udarom u Egiptu kojim je svrgnut predsjednik te zemlje Muhammed Mursi izjavio da niko na svijetu nema pravo ukloniti s vlasti demokratski izabranog predsjednika.

“Bilo gdje u svijetu da se desi, vojni udar protiv demokratski izabrane vlade je loš i negativan znak, jer je to udar na volju naroda i demokratiju”, poručio je Erdogan.

Turski premijer je istakao da demokratija u toj zemlji odmah mora biti obnovljena i da sve političke grupe u toj zemlji moraju učestvovati u predstojećem izbornom procesu.

“Oni koji ignoriraju volju i izbor naroda nisu ništa drukčiji od diktatora”, rekao je turski premijer i dodao da Evropa i Evropski parlament diskreditiraju svoje demokratske vrijednosti zbog toga što vojni udar u Egiptu izbjegavaju nazvati onime što on jeste – vojni udar.

Erdogan je podsjetio i na vojne udare koji su se u prošlosti dešavali u Turskoj. On je naglasio da je zbog vojnih udara Turska platila veoma visoku cijenu i to u svakom smislu, ali da oni koji su pripremili te vojne udare nikada nisu ostvarili svoje ciljeve.

Tvrdi da je nemoguće očekivati da se nastavi dominacija manjine nad većinom u Egiptu, jer je volja građana najvažnija na putu prema demokratskom poretku zemlje.

(aljazeera)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *