Erdogan na milionskom mitingu pozdravio bratsko Sarajevo, Mostar, Prizren

erdoganistanbulIstanbulski trg Yenikapi danas je bio domaćin velikog predizbornog istanbulskog mitinga turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti). U obraćanju prisutnima lider AK Partije i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan je poručio da narod Turske vidi sve prljave igre i spletke koje se pokušavaju nametnuti, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan na milionskom mitingu pozdravio bratsko Sarajevo, Mostar, Prizren

Trg Yenikapi u Istanbulu je izgrađen nasipom na obali mora i kapaciteta je od 2 miliona ljudi, a bio je mali da primi sve pristalice vladajuće AK Partije, koji su ispunili i okolne ulice koje vode ka trgu.

Naglasivši da Istanbul predstavlja Tursku u malom, Erdogan je uputio pozdrave i selame bratskim i prijeteljskim gradovima Skoplju, Sarajevu, Mostaru, Prizrenu, Kabulu, Damasku, Halepu, Bagdadu i drugima.

“Selamim sve naše bratske i prijateljske gradove i države. Danas nas u Istanbulu gleda cijela Turska i cijeli svijet. Gleda nas Sarajevo i drugi gradovi. Oni čekaju muštuluk u večernjim satima 30. marta. Zato je taj datum veoma važan”, kazao je Erdogan.

1982235_10202520418189780_1691935338_n

Govoreći o uspjesima Turske u protekloj deceniji vlasti AK Partije, lider ove stranke Erdogan je poručio da Turska nikada neće prihvatiti demokraciju bez izbora i da bi omalovažavanje izbornog procesa, kao osnove demokracije, značilo i omalovažavanje naroda i njegove volje.

Osvrnuvši se i na problem sa društvenom mrežom Twitter, Erdogan je kazao da su prekršeni zakoni Turske o zaštiti ličnih podataka i prava porodice i da je sud donio odluku o zabrani tih sadržaja.

“Twitter poštuje ustave i zakone SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja, ali kada je pitanje Ukrajine, Egipta i Turske, Twitter krši zakone i opravdava se navodnim slobodama izražavanja”, kazao je Erdogan i poručio da Turska nikada neće biti zemlja trećeg reda i da će Twitter, Facebook, Youtube i drugi morati poštivati njen ustav i zakone.

Lokalni izbori u Turskoj održat će se 30. marta. (bosnjak-ks)

Comments are closed.