Enis Imamović u Skupštini Srbije: Katastrofa u Gradskoj upravi Novi Pazar

enisNovi Pazar – Narodni poslanik i potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović, zatražio je na današnjem zasjedanju republičkog parlamenta od nadležnog ministarsva da zaštiti radnike javnih preduzeća u Novom Pazaru od samovolje rukovodstva ovog grada.


Prenosimo transkript obraćanja Enisa Imamovića u Skupštini Republike Srbije:

“Zatražio bih, ovom prilikom, od ministarstva za rad i socijalnu politiku obavještenje o reakciji na nezakonitu i politički motivisanu suspenziju radnika u Novom Pazaru.

Radnici “Direkcije za izgradnju grada Novog Pazara” koji su stupili u potpuno opravdan i zakonit štrajk u trajanju od pet minuta, štiteći imovinu preduzeća od zloupotreba, zahtjevajući svoje zarade i bolje uslove za rad, umjesto ispunjenje zahtjeva, njih 14 je dobilo suspenzije.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je 17.Maja ove godine, naložilo poslodavcu –Direkciji za izgradnju, da isplati radnicima sve zarade i naknade. Rukovodstvo ovog Javnog preduzeća to nije uradilo.

Ovo nije jedino Javno preduzeće u Novom Pazaru koje je dovedeno do potpunog kolapsa i ovo nisu jedini radnici kojima su uskraćena prava koja im po Zakonu o radu pripadaju.

Alarmantno stanje je u Vodovodu, Čistoći, Sportskom centru, a Regionalna televizija Novi Pazar je postal partijski bilten i putopis gradonačelnika Novog Pazara.

Radnicima u Gradskoj upravi se izdaju nevazeće markice za zdravstvene knjižice, a o tome sam već ranije upozoravao ministarstvo rada i socijalne politike.

Samo nekoliko dana pred početak grejne sezone, katastrofa u Gradskoj Toplani je tolika da je natjerala ministarstvo energetike i ministarku Mihajlović da je posmatraju kao posebno ozbiljan problem.

I gradske vlasti, umjesto da osjećaju odgovornost za ovakvo stanje, oni posežu za diktatorskim metodama, obračunavajući se sa svima koji traže ono sto im pripada.

I sad ja pitam: Šta da rade radnici iz drugih Javnih preduzeća, koji po 7-8 mjeseci nisu primili platu, kojima se godinama ne plaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Radnici jedino na ovaj način mogu da skrenu pažnju na katastrofu koju je gradska vlast napravila od njihovih preduzeća.

Zato, tražim od ministarstva za rad i socijalnu politiku da zaštiti radnike u Novom Pazaru od samovolje lokalnih vlasti, kako oni ne bi morali da štrajkuju i izlažu se riziku od suspenzije ili gubitka posla.”

SDA

Comments are closed.