Engleska kraljevska porodica vodi porijeklo od muslimana iz Andaluzije

20131023151208enepa03920748-1382541128hr-jpg20131023195302Članak koji otkriva kako su se nasljednjici Zaide, andaluzijske princeze, vratili u Buchinghamsku palaču.
LONDON- Čitav svijet bio je uključen u dešavanja tokom rođenja nasljednika engleske krune, George Alexander Louisa, poznatog i kao Princ George od Cambridgea. Kao prvorođeni sin princa Williama i princeze Catherine, vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, on je treći na redu za preuzimanje prijestola nakon njegovog djeda princa Charlesa i oca princa Williama, još jedan iz dinastije Windsor.

Iako engleska kraljevska porodica više nema direktnu ulogu u upravljanju kraljevstvom, ona je jedna od najstarijih, najbogatijih i najutjecajnijih kraljevskih porodica na svijetu, genetski povezana sa još većom mrežom evropskih kraljevskih porodica koja je opstala još od Srednjeg vijeka. Sve do 1917. dinastija Windsor koristila je izvorno ime Saxe-Coburg-Gotha, ukazujući na svoje germanske korijene, ali su nakon Prvog svjetskog rata odlučili promijeniti ime u Windsor.

Ustvari, većina kraljevskih porodica – uključujući porodice iz Grčke, Danske, Švedske, Rusije, Austrije i Španije – međusobno je krvno povezano i često ih povezuju katolički osvajači Pirinejskog poluotoka (područje današnje Španije i Portugala), koji su okončali 900 godina postojanja islamske civilizacije u evropi i protjerali muslimansko i jevrejsko stanovništvo u 15. i 16. stoljeću.

Interesantno je to da će preko princa Williama predstojeća loza engleskih kraljeva i kraljica među precima imati arapske muslimane koji su bili na čelu Pirinejskog poluotoka u periodu od 9. do 15. stoljeća, zahvaljujući jednoj ženi imena Zaida od Seville. Zaida je bila mariskos (muslimanka koja je silom prešla na kršćanstvo i time se spasila od prognanstva) rođena krajem 11. st. na sadašnjem jugu Španije.

Postoje neke proturječnosti vezane za njen identitet. Neki historičari tvrde da je ona bila snaha Muhammad al-Mut’amida, kralja Cordobe, dok drugi historičari kažu da je ona bila njegova kćerka i samim tim princeza dinastije Abasida koja potiče iz loze Poslanika s.a.v.s. Drugi kažu da ona nije bila žena, već konkubina al-Ma’muna, kraljevog sina, s kojim je imala dva sina. Kada su Almoravidi, berberska dinastija iz Maroka, osvojili jug Španije 1091., Al-Ma’mun je ubijen, a Zaida je zarobljena.

Nakon što je poblegla iz zarobljeništva ona je otišla u Sevillu. Međutim i Sevilla je pala u ruke Almoravida, što ju je primoralo da potraži utočište kod katoličkog kralja Castile, Alfonsa VI, na sjeveru Španije. Alfonso VI je poveo Zaidu u svoju palaču i ostavio je kao svoju konkubinu. Nakon nekog vremena ona je prešla na kršćanstvo  i preuzela ime Isabel (Elizabeth). Zabilježeno je da je Alfonso VI imao mnogo djece, ali samo jednog preživjelog sina, Sanchu, koji je bio sin Zaide. Također je imao dvije kćerke, imena Sancha i Elvira, za koje nije sigurno da li su Zaidine (Isabeline) kćerke ili od njegove naredne istoimene žene. Sancho je umro sa samo četrnaest ili petnaest godina, 1108., tako da je krunu preuzela njegova polusestra Urraca.

Međutim, ako su Sancha i Elvira Zaidine kćerke, njena loza je nastavljenja preko njih dvije. Zaidina pretpostavljena kćerka Elvira se udala za Rogera II od Sicilije. Sancha je bila udata za Rodrigo Gonzalez de Lara od Castile. Tokom dva stoljeća Sanchinig nasljednika, princeza Isabela od Castile (1355 – 1392), kćerka kralja Petera od Castile, udala se za princa Edmunda od Langleya, vojvodu Yorka i sina engleskog kralja Edwarda III. Prema podacima iz porodičnog stabla bivše princeze Diane, ona je u srodstvu sa nasljednicima Isabelle Castille preko Lettice Shirley (1619 – 1655) koja je bila udata za grofa Clanricardea, Williama Burkea.

Time su sin princeze Diane, princ William i njen unuk princ George, direktni nasljednici Zaide, princeze od Seville, što znači da budući kraljevi Engleske vode svoje porijeklo od andaluzijskih muslimana. Drugi članak u The Local-u navodi da su princeza Diana i njeni potomci iz loze Zaide putem drugog pretka, francuske kraljice Marie de’ Medici (1575 – 1642), koja je također nasljednica Alfonsa VI od Castile, iako se u članku ne navodi kako je tačno bila povezana sa Zaidom. Mnogi historičari su pokušali negirati da je Zaida preuzela ime Isabel, dok drugi tvrde da ona nije bila arapska princeza, već kćerka kralja Francuske.

Louisa VI, iako je sa hronološkog aspekta to nemoguće. Ona je prvobitno pokopana u Sahagunu, ali su njeni ostaci, skupa sa nadgrobnim spomenikom premješteni u Leon, sa ciljem da se prikrije njeno postojanje. Međutim, njen grob je i dalje u Leonu, gdje na nadgrobnom spomeniku piše na latinskom jeziku, „H.R. Regina Elisabeth, uxor regis Adefonsi, filia Benabet Regis Sevillae, quae prius Zaida, fuit vocata“, što znači „ovdje leži kraljica Elizabeth, žena kralja Alfonsa, kćerka kralja Seville; koja se prije zvala Zaida“.

royal_andalusian

zaidasevilla

hotel_zaida

Princ Charles: ”Slijedite put Islama radi spašavanja svijeta!”

Comments are closed.