Eng. Fudbalska Asocijacija pokrenula istragu

Kolarov_Nastasic_Srbija_do_Tokija-300x250ENGLESKA FUDBALSKA ASOCIJACIJA ZBOG ULTRANACIONALISTIČKOG SLOGANA POKRENULA ISTRAGU PROTIV KOLAROVA I NASTASIĆA

Na zahtjev Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), Engleska Fudbalska Asocijacija (FA) pokrenula je istragu protiv ponašanja Manchester City-evih nogometaša Aleksandra Kolarova i Matije Nastasića, u toku slavlja za osvojeno prvo mjesto po drugi put u tri godine Premijerlige, 11. maja 2014.

U korespondenciji koja je primljena u službi za odnose s javnošću KBSA, predstavnik komunikacije FA navodi da se “istražuje slučaj” i “da su kontaktirana oba igrača kako bi pojasnili svoje ponašanje”.

Ova dva fudbalera su odlučili da proslave titulu noseći posebno napravljene bijele majice sa veoma istaknutim i uvrijedljivim srpskim ultranacionalističkim sloganom “Srbija do Tokija” koji su korišteni od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga tokom agresije nad Bosnom i Hercegovinom i drugim susjednim zemljama u 1990-tim pod diktaturom Slobodana Miloševića. Doznajemo da su mnogi bosanski navijači Manchester City, povrijedjeni i razočarani sa ponasanjem ova dva nogometasa.

Pozdravljamo ovu istragu i nadamo se da će FA u potpunosti i brzo završiti istragu i poduzeti potrebne mjere sankcionisanja ovih fudbalera, te da će i osigurati da ove vrste uvredljivih poruka nikada ne budu dozvoljene u nogometu.

1532095_10152195129724608_1254880314995336592_n

Comments are closed.