Dukić: RS zbog tužbi logoraša prijeti bankrot

manjacaPredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić tvrdi da RS-u prijeti bankrot zbog tužbi koje su podnijeli bivši logoraši Bošnjaci i Hrvati protiv RS-a, dok “padaju“ tužbe koje srpski logoraši podnose protiv Federacije BiH.

On je naveo da je na današnjem sastanku s premijerkom Željkom Cvijanović i pojedinim ministrima u entitetskoj vladi, rekao da je nevjerovatno da su bivši logoraši RS izgubili spor protiv Federacije BiH.

-Zajedno s Ministarstvom pravde RS-a i 11 advokata tužili smo Federaciju BiH zbog 536 logora, ali smo nažalost izgubili spor, pa čak i jedna silovana žena iz Dretelja i sada treba da plati sudske troškove od oko 3.000 KM – rekao je Dukić u izjavi novinarima.

U isto vrijeme, tvrdi on, u Federaciji BiH su radila samo četiri advokata i dobili su sve tužbe protiv RS.

-I došlo je više od 20 miliona KM za naplatu protiv RS – kazao je Dukić i upitao da li RS treba sutra da bankrotira zbog takvih presuda.

On navodi da su ovaj problem boračka udruženja iznijela na današnjem sastanku s entitetskom premijerkom.

Cvijanović je potvrdila da su se bavili i ovim pitanjem koje je, kaže, jedno od težih.

Ona se nada da će nakon odluke o kreditnom zaduženju RS biti u potpunosti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija te da će se raditi na zapošljavaju te populacije.
(BOSNIA PRESS / agencije)

Comments are closed.