Đukanović poslao Bošnjake u smrt a Avaz ga proglasio za ličnost godine

radoncic-i-dzukanU Crnoj Gori je izbila nova afera. Otkriveno je da su izbjeglice iz BiH deportovane snagama bosanskih Srba ne samo u proljeće 1992., već i tokom 1994.godine. Istovremeno inicijativa za izradu spomen-obilježja žrtvama.

Nesporna je činjenica da je u Crnoj Gori u proljeće 1992. godine izvršen zločin deportacije u kojem je stradalo najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz BiH, navodi se u inicijativi. Konstatujući da crnogorsko pravosuđe tek treba da utvrdi individualnu krivičnu odgovornost za taj zločin, jedan od pokretača inicijative, istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković, kaže da bi se spomen-obilježje trebalo postaviti pred stanicom policije u Herceg-Novom, jer je to, kako tvrdi, snažna poruka “svim pripadnicima policijske organizacije da odbiju izvršavati ona naređenja koja su u vezi sa ratnim zločinima i koja doprinose ozbiljnim kršenjima ljudskih prava”.

U Herceg-Novom se početkom devedesetih nalazio sabirni centar iz kojeg su uhapšene izbjeglice deportovane snagama Radovana Karadžića, a kasnije uglavnom ubijene u zatvoru u Foči.

Međutim, pozivajući se na dokumente Vrhovnog savjeta odbrane tadašnje Savezne republike Jugoslavije (SRJ) nezavisni podgorički nedjeljnik “Monitor” je objavio da je vlada premijera Mila Đukanovića i početkom 1994. godine deportovala vlastima u RS izbjeglice iz BiH koje su utočište pronašle u Crnoj Gori. Naime, u toj zemlji su izvršene prisilne moblizacije Srba, građana BiH, koji su u Crnoj Gori imali status izbjeglica. Dakle, Bošnjaci su 1992. godine poslani u smrt na zahtjev Radovana Karadžića”!

Crnogorski čelnici koji su svjedočili u istrazi o zločinu deportacija iz 1992. godine kazali su da se radi o “državnoj, a ne o pojedinačnoj greški”. Viši sud u Podgorici nedavno je oslobodio devetoricu bivših visokih funkcionera crnogorske policije koji su bili optuženi za taj zločin. Crnogorsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na tu presudu.

Poslanik u crnogorskom Parlamentu opozicionog “Pokreta za promjene” Koča Pavlović je za DW kazao da je sada definitivno jasno da su za taj zločin krivi tadašnji predsjednik i premijer Crne Gore Momir Bulatović i Milo Đukanović.

“Potpuno je nesporna njihova odgovornost i krivica i nadam se da ćemo brzo dočekati da se provede jedan pošten i fer sudski postupak u kojem će se konstatovati njihova krivica za to što se dešavalo deportovanim Bošnjacima”, rekao je Pavlović.

Dnevni avaz: Đukanović ličnost godine
Sarajevski list Dnevni avaz je proglasio crnogorskog premijera Mila Đukanovića za ličnost 2006. godine, prenio je RTCG. (DW, RTCG)

Comments are closed.