Dudić: Učinit ću sve da dođe do ujedinjenja Islamske zajednice

dudic_mevludSjeverni Sandžak – Izbor Mevluda Dudića za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju IZ u Srbiji potvrdio je reis-ul-ulema Husein Kavazović na nedavnom Saboru Islamske zajednice BiH, čiji je dio i IZ u Srbiji.

Zvanična inauguracija u Novom Pazaru očekuje se sutra. U Srbiji, od 2007. godine, postoje dvije vjerske organizacije muslimana – IZ u Srbiji i IZ Srbije, koju predvodi Adem Zilkić. Posljednjih godina je bilo više neuspješnih pokušaja mirenja dvije IZ i formiranja jedinstvene, a muftija Dudić ističe da će „učiniti sve“ da dođe do ujedinjenja.

Koji će biti Vaši glavni ciljevi kao muftije IZ u Srbiji?

– Promjena na čelu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji pokazala je zrelost i puni kapacitet najvažnije institucije Bošnjaka u stabilnom funkcionisanju, što potvrđuje mogućnost da ova institucija nastavi da predvodi vjerske, kulturne i prosvjetne procese među muslimanima u Sandžaku i Srbiji. Vjerski ustavni principi koji predstavljaju vrijednost u kontinuitetu su sloboda i autonomnost Islamske zajednice u službi vjere i dostojanstva, njenih pripadnika i drugih ljudi. U tom smislu osjećam odgovornost da nastavim afirmaciju islamskih duhovnih i moralnih vrijednosti kroz službe i ustanove Islamske zajednice. U svom radu želim dalje afirmisati značaj prosvjetnih ustanova Islamske zajednice i obrazovanja općenito u duhu prvog islamskog načela „Uči u ime Gospodara tvoga koji stvara“.

Vaša IZ je, čini se, bila u dosta lošim odnosima sa državnim organima. Da li ćete pokušati da poboljšate odnose i uspostavite saradnju?

– Islamska zajednica je i prije davala sve od sebe kako bi ostvarila punu saradnju sa svim zvaničnim državnim organima. Ono što ne možemo prihvatiti je podređen položaj Islamske zajednice u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu ili druge crkve ili vjerske zajednice. Želimo korektan odnos, ali smatram da je on moguć isključivo na poštivanju principa autonomnosti Islamske zajednice i ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica. Saradnja ima smisla ukoliko ima dvosmjerni karakter. Nažalost, proteklih godina smo imali prilike vidjeti praksu pojedinih državnih predstavnika sličnu onoj iz 20. vijeka gdje je Islamska zajednica tretirana kao potencijalni servis političkih interesa u Beogradu ili Novom Pazaru. Pokušaj razbijanja Islamske zajednice 2007. godine je zapravo posljedica takvog odnosa političara i vlasti prema IZ. Došlo je vrijeme da vlast podigne stepen odgovornosti prema svim svojim građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, te da probleme rješava dijalogom prava i pravičnosti.

Šta je sa vraćanjem imovine IZ? Država tvrdi da ne zna kome da vrati pošto postoje dvije?

– Nema sumnje da je jedan od razloga nepravednog i nezakonitog instaliranja paralelne Islamske zajednice namjera da se zaustavi ili odloži vraćanje oduzete imovine Islamske zajednice iako je tu obavezu države zakon precizno regulisao. Taj zakon je usvojen prije ugrožavanja Islamske zajednice, a mi smo zahtjev za vraćanje oduzete imovine također podnijeli prije oktobra 2007. Nakon toga novonastala grupacija koja sebe promovira u Islamsku zajednicu pojavljuje se sa zahtjevom da se njima vrati oduzeta imovina. Uz zahtjev, prema zakonu, bilo je potrebno priložiti i dokumenta o imovini. Novonastala paravjerska tvorevina nije mogla imati dokumenta o vakufskoj imovini. Prema našim saznanjima, u Direkciji za vraćanje oduzete imovine su im omogućili fotokopiranje dokumentacije koju smo im dostavili. Danas je lako utvrditi ko ima pravo na povraćaj te imovine. To je ona zajednica koja ima originalna dokumenta o vakufskoj imovini.

Godinama se priča o ujedinjenju dvije IZ koje postoje u Srbiji. Ima li šanse da se nešto desi na tom planu i da li imate ikakve kontakte sa „suparničkom“?

– Udar na jedinstvo Islamske zajednice u Srbiji koji se dogodio 2007. godine je jedna od najvećih nepravdi učinjenih u posljednjih 100 godina muslimanima. Ovaj čin je posljedica nezakonitog i tendencioznog odnosa vlasti i političara prema Islamskoj zajednici. Ostalo je sasvim jasno da su državne vlasti primenjivale dvojne standarde u situacijama kada se desio atak na jedinstvo SPC i Islamske zajednice. Vraćanje jedinstva Islamske zajednice je jedan od najvažnijih zadataka organa Islamske zajednice u narednom periodu. Učiniću sve da se to i desi. Biću najsretniji ako u tomu budem uspio. Nije moguće očekivati da se otklone posljedice nepravde dok nepravda još traje. Preduslov vraćanja jedinstva Islamske zajednice je početak ponašanja državne vlasti prema Islamskoj zajednici u skladu sa zakonom, te držanje političara po strani u odnosu na funkcionisanje Islamske zajednice. Nažalost, i sada imamo praksu da pojedini političari nastoje imati svoje imame ili dijelove Islamske zajednice koji bi služili njihovim partijski interesima. Mislim da je proteklo vrijeme pokazalo svu besmislenost i negativnost samog udara na Islamsku zajednicu koji nije donio dobro čak ni onima koji su ga planirali i realizovali. Spremni smo razgovarati sa onim koji su izišli iz Islamske zajednice onog trenutka kad pokažu spremnost da se vrate.

Vjersko-prosvjetna pozicija

Vaš prethodnik muftija Zukorlić je medijski veoma prisutan i politički aktivan. Da li ćete nastaviti takvu praksu?

– Muftija Muamer ef. Zukorlić, pored činjenice da je obnašao poziciju predsjednika Mešihata, te da je na funkciji muftije sandžačkog, ima i druge društveno-kulturne pozicije. On je predsjednik skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa, generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, te predsjednik Univerziteta. Osnivač je Bošnjačke kulturne zajednice i brojnih drugih obrazovnih, humanitarnih i kulturnih organizacija. Ne može mu se osporiti uloga predvodnika svojevrsnog pokreta koji teži ostvarenju pune slobode za Bošnjake, očuvanju i afirmaciji bošnjačkog nacionalnog identiteta. Želim istaći da je moja pozicija muftije-predsjednika Mešihata Islamske zajednice isključivo vjerska i vjersko-prosvjetna, tako da ću ja nastojati u duhu te uloge na najbolji mogući način ponijeti emanet koji mi je povjeren.

 

Comments are closed.