Dodik opet želi pred izbore “iznenada” da otcijepi RS od BiH

y175124402939697BANJA LUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska nema nikakve koristi od BiH i da želi da se otcijepi, te naglasio da Škotska i Katalonija mogu da posluže kao primjeri.

“Dogodiće se iznenada”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara američkog nedjeljnika “Njuzvik” o tome kada će plan biti realizovan, po ugledu na referendum na Krimu.

Dodik smatra da bi odvajanje Republike Srpske predstavljalo bolji aranžman za sve, navodi se u tekstu.

Prema njegovim riječima, savez koji je formiran u BiH Dejtonskim sporazumom je vještačka tvorevina spoljnih faktora, frustrirajući je za Srbe i osuđen na propast.

“Mi nemamo nikakve koristi od BiH”, rekao je Dodik. On je dodao da vjeruje da Republika Srpska može u finansijskom smislu da napreduje i čak se integriše u Evropu brže nego ako ostane u sastavu BiH.

Dodik, svjestan zabrinutosti Zapada, još nije odredio datum referenduma. “Čekaćemo. Ne želimo nikakvu destabilizaciju ili haos”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

On često ukazuje na Škotsku i Kataloniju kao na primjere gdje ljudi žele referendume o nezavisnosti, poput njega.

Dodik smatra da je Zapad selektivan u vezi sa pravom na samoopredjeljenje referendumom. “Slovenija se otcijepila od Jugoslavije. Oni su imali referendum i proglasili su nezavisnost. Poslije nekoliko godina, postali su članica EU. Zašto bi onda Krim bio drugačiji?”, upitao je Dodik.

On je odbacio sugestije da ruski predsjednik Vladimir Putin stoji iza njegove kampanje za referendum. “Nisam o tome razgovarao s njim”, rekao je Dodik.

“Rusi uvijek pošteniji prema nama od Zapada”, ali “sa civilizacijske perspektive, mi smo Evropljani”, kaže Dodik i ističe da je Evropa prirodan saveznik Srpske.

Dodik je, takođe, odbacio kao “mit” navode o obnovljenom neprijateljstvu između Rusije i Zapada.

Prema njegovom mišljenju, problemi na Balkanu su mnogo stariji i složeniji nego oni ka Krimu i mogu biti riješeni samo okončanjem unije sa muslimanima u BiH.

Ako region može da primi dvije albanske države, Albaniju i /samoproglašeno/Kosovo, kaže Dodik, mogu da postoje i dvije srpske države.

Dodik navodi da mu je dosta “zapadnih političara koji su napravili karijere” na raspadu Jugoslavije i optužuje zvaničnike iz vremena predsjednika SAD Bila Klintona za stvaranje nezavisne države BiH, koja nikada do tada nije postojala.

Sada su, kaže Dodik, svi – Turci, Iranci, Arapi, Evropljani – angažovani u BiH, dok isti strani medijatori mijenjaju Ustav i pravila, dok su Srbi na gubitku.

“Svako pominjanje, čak i ovaj intervju sa vama ovog trenutka, svako pominjanje referenduma je osjetljivo”, rekao je Dodik i dodao da “oni još vjeruju da sam ja loš momak”, komentarišući stavove SAD i EU u vezi sa referendumom.

“Pa šta? Da li treba da odustanemo?”, upitao je Dodik i dodao da Republika Srpska ima sve “važne elemente za uspostavljanje nezavisne države”.

On je rekao da jedina stvar koju Srpska nema jeste “međunarodno priznanje”, te da ga opšta pažnja i otpor njegovom zalaganju za nezavisnost dodatno uvjeravaju da je u pravu.

“Ne treba nam Bosna. Tu nije riječ samo o politici, nego i o mentalitetu. Srbi nikada nisu prihvatali Bosnu kao državu”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je podsjetio novinara “Njuzvika” da će 28. juna svijet obilježiti 100 godina od ubistva austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

“Mi smatramo da je to bilo prilično herojsko djelo, ali druga strana smatra da je to bilo djelo terorizma. Mi ćemo to obilježiti na drugačiji način ovdje, a muslimani u Sarajevu će to uraditi na drugačiji način tamo”, rekao je Dodik.

(Vijesti.ba/Srna)

Comments are closed.