Dodik: BiH ne priznaje Kosovo jer to ne dozvoljava RS

dudikBEOGRAD – Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS podržava svaku odluku Srbije kada je riječ o rešavanju problema Kosova i naglasio da RS neće dozvoliti Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo.

“BiH nije priznala Kosovo isključivo zato što to nije dala RS i neće dati ni u budućnost, bar što se mene tiče, dok ja sjedim tamo”, izjavio je Dodik, gostujući u emisiji “Svedok” Radio-televizije Srbije.

Dodik je kazao da je uvjeren u loše namjere međunarodne zajednice prema Srbima u cjelini i prema njihovim “državama” i da je preko Kosova Srbija trebalo da bude definitivno poražena. On je uporedio problem Srbije i Kosova sa problemom Izraelaca i Palestinaca, rekavši da između tih naroda postoji izražen istorijski animozitet i da je njihov suživot zato gotovo nemoguć.

“Nije sporan koncept dvije države za dva naroda na prostoru Palestine i Izraela, ali je sporna granica. Tako je i ovde. Albanci i Srbi nikada u historiji nisu bili dva naroda koja su se našla na istoj strani”, rekao je Dodik i naglasio da problem treba riješiti razgraničavanjem Srba i Albanaca.

“Ja to kažem samo kao pripadnik srpskog naroda, koji taj narod predstavlja veoma zvanično jer je dobio glasove za to, bez ikakve namjere da bilo kome držim lekcije”, kazao je predsjednik RS. Dodik je rekao da nema problema u odnosu sa političarima na vlasti u Srbiji, objelodanivši da je nedavno pio kafu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i da je juče pričao telefonom s predsjednikom Vlade Ivicom Dačićem.

Na opasku da mu pojedinci možda prebacuju zbog njegove bliskosti sa bivšim srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, Dodik je odgovorio da je on njegov vjerni prijatelj i da su nedavno zajedno gledali utakmicu između Partizana i Makabija u košarkaškoj Evroligi.

Dodik voli boru front

Srbija, kako je istakao Dodik, treba još više pažnje da okrene prema Republici Srpskoj, koja i pored svih problema Srbije nasleđenih i stečenih, ostaje na njenoj strani.

On je kazao da u Republici Srpskoj nema nikakve krize, kao i da ona nikada nije bila jača u odnosu prema međunarodnoj zajednici nego što je danas. O nepostojanju krize svjedoči i odluka vlade RS da podnese ostavku zbog toga što se zajednički zaključilo da je došlo do određenog zamora i da je potreban novi impuls i energija, koja će, dodao je, doći sa mandatorkom za sastav nove vlade Željkom Cvijanović.

“Radila je godinama u međunarodnim organizacijama… reč je o ženi koja ima ogromno iskustvo i može da ispuni svoj zadatak i oko njenog izbora nije bilo dilema kod koalicionih partnera”, kazao je Dodik.

On je potvrdio da i RS kao i ostale zemlje u regionu nije zaobišla ekonomska kriza. “RS ima probleme realne proizvodnje, ali nema probleme sa svojom fiskalnom odgovornošću”, istakao je Dodik i dodao da u RS postoje i realni problemi korupcije, prije svega u sudstvu, sa kojima se vlasti neprekidno bore. “Naravno da u RS ima oblika korupcije i protiv toga se treba boriti, ali to ne može da bude politička i medijska hajka, već to moraju da sprovode institucije… ja se trudim da RS ima snažne institucije koje će odgovoriti na svaku vrstu izazova. To ne može da uradi pojedinac u RS, već jedino institucije”, kazao je predsjednik RS. (novosti)

Comments are closed.