Djela muftije Zukorlića govore više od riječi

zukorlic487-300x181Sjeverni Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić ne odustaje od ideje da bošnjački glas treba daleko da se čuje,  da Bošnjaci moraju da se bore za svoja prava u ovoj zemlji, kako bi sačuvali svoju kulturu i tradiciju, svoje institucije i vakufsku imovinu.


Od 1993. godine kada je izabran za glavnog muftiju, nailazio je na razne prepreke od strane onih koji nisu želeli da podrže zacrtane ideje i misije muftije Zukorlića, od osnivanja medresa, dječijih vrtića i predškolskih ustanova, škole Kur’ana časnog, centra za humanitarni rad „Hajrat“, izdavačke kuće El’ Kelimeh, agencije za sertificiranje halal kvaliteta, magazina „Glas islama“, Sandžak televizije, Refref radija,  Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU), Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) i mnogih drugih institucija i organizacija, do Fakulteta islamskih studija (FIS) i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP), koji se prema posljednjim istraživanjima nalazi na petom mjestu među osamnaest univerziteta u Republici Srbiji.

Bošnjački kulturi centar u Petnjici za čiju je izgradnju prikupljeno 77.000. eura, takođe je najzasliženiji muftija Zukorlić. Pored ovog objekta koji je realiziran ove godine, a koji su beogradski mediji predstavljali u negativnom kontekstu, kao i Regionalna radio televizija (RTV) u Novom Pazaru, koja je emitvanjem prikupljanje donacije u Luksemburgu više puta želela da skrene pažnju javnosti kako je to neostvarivo, kako je to ogroman projekat za muftiju, koji je ipak postavljanjem kamena temeljca u avgustu mjesecu tekuće godine, dokazao suprotno navodima ove televizije.

Ono što je najviše uzdrmalo javnost, kako u Srbiji, tako i šire, jeste izgradnja Islamskog centra „Kapija Peštera“ u Dugoj Poljani. Novcem Sandžaklija iz čitavog svijeta, biće izgrađena džamija najviša u Evropi i među najvišim u svijetu, sa 15 kupola i 6 munara, od kojih će četiri biti visoke po 45 metara, a dvije po nejvjerovatnih 90 metara. U sklopu Islamskog centra biće i restoran sa 500 mjesta, dječiji vrtić, škola Kur’ana časnog, kulturni centar, kabinet za informatiku…

U širokom dijapazonu aktivnosti, muftija je juče razgovarao sa sa predsjednikom Pokreta za promjene, jednog od lidera Demokratskog fronta i narodnim poslanikom u Crnoj Gori, Nebojšom Medojevićem. Sagovornici su se saglasili da je uspostava prekogranične regije Sandžak od interesa za opću stabilnost i sigurnost te da će u tom cilju uspostaviti raznovrsne modalitete saradnje.

Nakon dvije decenije upornog rada za uspravljanje muslimana na ovom prostoru, za podizanje bajraka vjere i istine, valja okrenuti stranicu kvaliteta. Muftija radi na stabilizaciji i učvršćivanju institucija, stvaranju i obrazovanju kvalitetnih kadrova, te uopšte kvaliteta, kao osnovna parametra vrijednosti učinjenog posla. Djela muftije Zukorlića govore više od riječi.

(sandzak.tv)

Comments are closed.