Delegacija Muftijstva sandžačkog u posjeti Austriji – Večer Kur’ana u Beču

muf.san-bec-26.3.2014-3-616x462Novi Pazar – U periodu od 21.03. do 23.03.2014. godine, delegacija sandžačkog muftijstva na čelu sa hfz. Abdurrahmanom ef. Kujevićem, koju su činili i Haris ef. Bećirović, hfz. Amar ef. Muderizović i Ensar Latifović, boravila je u višednevnoj posjeti bošnjačkim džematima u Austriji, bečkim džematima „El-Iman“ i „El-Ihsan“.

Prema protokolu uspostavljenom od strane domaćina Mithada ef. Mujevića i Nihada ef. Gegića održano je nekoliko predavanja, džuma namaz, te druženja sa džematlijama. Glavna manifestacija je bila Večer Kur’ana u subotu 22.03.2014. nakon jacije namaza.

Prvoga dana posjete u džematu „El-Ihsan“ upriličeno je druženje sa džematlijama nakon Sabah-namaza i predavanje koje je održao pomoćnik Muftije sandžačkog za Južni Sandžak i da’vu hfz. Abdurrahman ef. Kujević na temu „Kolektivni rad za Islam“.

Istoga dana hfz. Kujević je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u džematu „El-Ihsan“, dok je u drugom džematu „El-Iman“ hutbu održao i predvodio džumu-namaz Haris ef. Bećirović.

Nakon jacije namaza, istoga dana, u džematu „El-Ihsan“ je upriličeno polaganje Amme džuza polaznika Škole Kur’ana Časnog u Beču od strane učenika Amela Tarića gdje je on uspješno preslušao Amme džuz pred komisijom hfz. Abdurrahman ef. Kujević i hfz. Amar Muderizović i time postao hafiz amme džuza. Nakon toga hfz. Amar Muderizović se obratio prisutnima na temu „Kako postati hafiz Kur’ana“, gdje je govorio o raznim i najuspješnijim metodama kako naučiti Kur’an. Poslije uvodnog obraćanja hfz. Amara Muderizovića predavanje je održao hfz. Abdurrahman ef. Kujević, koji je također govorio o važnosti učenja Kur’ana napamet kao i kako sačuvati naučeno gradivo iz Kur’ana.

Drugog dana posjete u džematu „El-Ihsan“ je također upriličeno predavanje na temu „Uloga i značaj džamija“ nakon sabah-namaza na kome je govorio hfz. Abdurrahman ef. Kujević, a nakon jacije-namaza upriličena je centralna manifestacija Večer Kur’ana u Wonder Institutu u Beču.

Ovu manifestaciju pred prepunom salom je otvorio Haris ef. Bećirović učenjem salavata. U ime domaćina se obratio Nihad ef. Gegić koji se zahvalio prisutnima na dolasku i gostima delegaciji Muftijstva sandžačkog, te i zvanično otvorio Večer Kur’ana. U okviru manifestacije učenjem Kur’ana predstavili su se Haris ef. Bećirović, hfz. Amar ef. Muderizović i Ensar Latifović, te izvođenjem ilahija i kasida, gdje je jedna od ilahija i premijerno izvedena na ovom skupu.

Pored gostiju iz Sandžaka u programu su učešće uzeli i horovi džemata „El-Iman“ i „El-Ihsan“ gdje su proučili nekoliko ilahija. Prisutnima se obratio predsjednik sandžačke dijaspore Mithad ef. Mujević, imam džemata “El-Ihsan”, koji je poselamio prisutne i goste i govorio o važnosti Kur’ana. Na kraju manifestacije predavanje je održao i prisutnima se obratio hfz. Abdurrahman ef. Kujević, pomoćnik sandžačkog muftije za južni Sandžak, koji je govorio o važnosti Kur’ana kao i o institucijama koje djeluju pri islamskoj zajednici, gdje je posebno naglasio važnost škole Kur’ana čiji su plodovi vidljivi čak i u dalekom Beču.

Predstavnici islamske zajednice su svoju posjetu nastavili u nedjelju, gdje je tom prilikom nakon Sabah-namaza bilo upriličeno sa džematlijama i predavanje koje je održao hfz. Abdurrahman Kujević, gdje je govorio o važnosti namaza u džematu.

muf.san-bec-26.3.2014-1-616x346

Nakon toga, sa podne-namaza bila je upriličena hatme dova i polaganje amme džuza od polaznika škole Kur’ana Časnog Bega Hamidovića i Elvire Hasanović gdje su pred komisijom hfz. Abdurrahman Kujević i hfz. Amar Muderizović uspješno preslušali amme džuz i postali hafizi amme džuza.

Amar ef. Muderizović se obratio prisutnima i pohvalio polaznike škole Kur’ana Časnog na uspješno naučenom amme džuzu i govorio je da se što više džematlija treba upisati u školu Kur’ana Časnog i učiti Kur’an napamet jer je to moguće, što je potvrda polaznika koji su naučili amme džuz. Nakon toga se prisutnima obratio hfz. Abdurrahman ef. Kujević gdje je govorio na temu “Kako realizirati Kur’an u današnjem vremenu”. Nakon održanog govora hfz. Abdurrahman Kujević i hfz. Amar Muderizović uručili su skromne poklone od strane domaćina polaznicima škole Kur’ana koji su naučili amme džuz. Time je zvanično završena posjeta bošnjačkim džematima u Austriji. (sandzakpress)

muf.san-bec-26.3.2014-3-616x462

Comments are closed.