Delegacija Ambasade Velike Britanije se upoznala sa situacijom u Sandžaku

20131210_154406-300x225Dana 10. 12. 2013. godine u posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću boravila je delegacija  ambasade Velike Britanije u Srbiji u sastavu: g-din Džejms Mur, prvi sekretar za politička pitanja u Ambasadi, i g-din Vladan Avramović, politički savetnik.

Delegaciju su primili g-din Samir Tandir, predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, i prof. dr. Amela Lukač Zoranić, predsjednica Odbora za međunarodnu saradnju.

Predstavnici britanske ambasade interesovali su se za rad i funkcionisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i za za druga pitanja. Na sastanku je najviše bilo razgovora oko odnosa aktuelne vlasti prema Bošnjacima, kao i o celekupnoj situaciji u Sandžaku , te o predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Predsjednik Tandir upoznao je g-dina Mura sa situacijom u Sandžaku i istakao najave najviših predstavnika zvaničnog Beograda da će doći do suštinskog zaokreta prema Bošnjacima i Sandžaku. Također je naglasio da su Bošnjaci uvjek podržavali evroatlanske integracije Srbije i da je zarad boljeg funkcionisanja države neophodno sprovesti regionalizaciju.

G-din Mur je iskazao zahvalnost na gostoprimstvu  i najavio intenzivniju saradnju u narednom periodu.

Informativna služba BNV (bnv.rs)

Comments are closed.