Davutoglu u Sarajevu: Turska je uvijek bila uz BiH, tako je i sada

davutoglu_sarajevoSARAJEVO – Turska je uvijek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, a posjeta Sarajevu je samo potvrda naše podrške toj zemlji, poručio je jutros ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji je sinoć doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u Sarajevu, gdje se, kako je rekao, osjećao kao kod svoje kuće.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam u Sarajevu, gradu koji prihvatam kao svoju drugu kuću. Posjetu BiH započeo sam obilaskom mezara Alije Izetbegovića, velikog lidera i velikog čovjeka, ne samo sa stanovišta BiH, nego i sa svjetskog stanovišta“, pojasnio je.

Ministar Davutoglu je napomenuo da će danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem.

„Ova posjeta je malo iznenadna zbog posljednjih dešavanja u BiH. Demonstracije koje su počele u Tuzli kasnije su se proširile i na druge gradove u BiH. Sa današnjim sagovornicima ću razgovarati o tim dešavanjima i njihovim razlozima. Turska je uvijek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, ovo je kritičan i važan korak za stabilnost, mir i sigurnost BiH. To je bio razlog da nakon jučerašnje posjete Tunisu promijenim svoj raspored i umjesto povratka u Ankaru, dođem u Sarajevo“, istakao je šef turske diplomatije.

Naglašavajući podršku miru, stabilnosti, sigurnosti, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Bosne i Hercegovine, Davutoglu je rekao da će država Turska uvijek biti uz svoju braću u Bosni i Hercegovini te da je želio to još jednom potvrditi posjetom Sarajevu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o posjeti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru, a zatim i posjeti lidera bh. entiteta Republika Srpska Beogradu, Davutoglu je kazao kako je i na sastanku ministara vanjskih poslova u Bruxellesu jasno rekao da „ako želimo pomoći Bosni i Hercegovini moramo razgovarati sa svim stranama u toj zemlji”.

”Jer, ako svako bude razgovarao sa samo jednom stranom, to bi moglo da otvori mogućnost pogrešne polarizacije. U Bruxellesu sam također rekao da je započinjanje posjete BiH od Sarajeva, izraz poštovanja njenom integritetu i političkom jedinstvu. Srbija i Hrvatska imaju značajne i važne veze sa Bosnom i Hercegovinom i u tom smislu to su zemlje koje će doprinositi miru i stabilnosti BiH, a ujedno i zemlje sa kojima i Turska ima jako dobre odnose. Istovremeno to su zemlje s kojima smo razvili mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou“, kazao je Davutoglu.

Istakavši važnost razgovora sa svim stranama u BiH, Davutoglu je naglasio i važnost upućivanja jednakih poruka i savjeta svima kako bi se otklonila svaka mogućnost nastanka bilo kakvog problema i njegovog širenja na regiju.

On je podsjetio da je Bosna i Hercegovina prošla kroz težak period ’90-tih godina prošlog stoljeća, te kazao da je razgovor sa svim stranama od velikog značaja za stalni mir i stabilnost u toj zemlji.

Davutoglu je nakon posjete Sarajevu najavio i mogućnost posjeta Beogradu i Zagrebu.

Davutoglu je jutros obišao Baščaršiju, Gazi Husrev-begovu džamiju, a potom i obišao mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Šef turske diplomatije sastat će se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih psolova te zemlje Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem.
(AA)

davutoglu_sarajevo3 davutoglu_sarajevo2 davutoglu_sarajevo davutoglu_sarajevo4

Comments are closed.