Davutoglu: Turska se neće izvinjavati Srbiji

cache_src4b9986dd26dc2c459a2a1e0b729786ed_pare81aa07af492ae0601331a009a6b4e14_dat1389605009Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da se Ankara neće izviniti Srbiji zbog izjave premijera Recepa Tayyipa Erdogana “Turska je Kosovo i Kosovo je Turska”, jer u njoj nije bilo uvrede već samo pozitivnih osjećanja.

Davutoglu je u intervjuu za “Blic”, organiziranom na poziv Ankare da bi se razjasnila sporna Erdoganova rečenica izgovorena u Prizrenu prošle godine, istaknuo da premijerovo spominjanje Kosova nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

“U pitanju je kulturna definicija. Kad na turskom jeziku kažete da je ‘Kosovo njegova druga zemlja’, to ukazuje na kulturnu bliskost. Iskreno se nadam da bi ovo trebalo biti dovoljno da pokažemo naše dobre namjere prema srpskoj vladi i narodu”, objasnio je Davutoglu i dodao da se “jedna mala rečenica ne bi smjela vaditi iz konteksta cijelog govora”, prenio je Tanjug.

Davutoglu smatra da je iz tog govora mnogo važnija Erdoganova rečenica: “Turska je podjednako bliska sa svim narodima na Balkanu”.

Šef turske diplomatije je naglasio da teritorije Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine nisu dijelovi Turske i da oni ništa na tu temu nisu ni tvrdili.

“Tvrdimo da postoje samo zajedničke emocije i samo pozitivan stav prema Srbiji”, kaže šef turske diplomatije.

“Kad bi predsjednik Tomislav Nikolić došao u Istanbul i rekao ‘ovo je moj grad’ mi bismo mu aplaudirali i ne bismo ni pomislili da pokazuje ekspanzionističke namjere prema Turskoj”, tvrdi Davutoglu.

“Blic” podsjeća da su odnosi između Turske i Srbije zahladili poslije Erdoganove izjave “Turska je Kosovo i Kosovo je Turska”, za koju je srbijanski predsjednik Nikolić rekao da je ratnohuškačka i “agresija bez oružja” te je zatražio ispriku.

Davutoglu je odnose s vladom Srbije i predsjednikom Nikolićem, kao i prethodnim predsjednikom Borisom Tadićem opisao kao odlične, naglasivši da je “glavni uspjeh u vanjskoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom”.

“Bio je ogroman uspjeh nadići ono što se događalo devedesetih godina zbog rata u Bosni i na Kosovu. Mnogi su mislili da su dvije vlade na suprotnim stranama…Suprotno situaciji iz devedesetih, odnosi između Srbije i Turske su postali kičma stabilnosti Balkana”, ocijenio je Davutoglu.

On je rekao i da je Erdogan u Prištini jasno istaknuo da Turska ne pravi razliku između etničkih i vjerskih grupa na Balkanu i da je rečenicu “Kosovo je Turska” mogao da izgovori i u Beogradu, jer “Turska ima isti osjećaj zajedničke sudbine i emocija prema svim balkanskim narodima”. (Fena)

Comments are closed.