Danas dženaza za 409 ubijenih Srebreničana

srebrenica14:10 Svi dijelimo tugu i vječni bol onih koji su preživjeli masakr u Srebrenici, poručio je danas, na Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, evropski komesar za proširenje Štefan Füle.

– Plakanje za voljenim, tuga što ih nikada više nećemo vidjeti, monstruoznost zločina počinjenih protiv naroda isključivo na osnovu njihove etničke pripadnosti – čak i 18 minulih godina ne može ublažiti tu bol – naveo je on u svojoj poruci.

Iako ne možemo pružiti utjehu onima koji su živi, naglašava Füle, naša dužnost je da omogućimo pravdu žrtvama i bolju budućnost za one koji su preživjeli sukob u Bosni i Hercegovini kako se takva zlodjela nikada više ne ponove i kako bi muškarci, žene i djeca mogli očekivati svijetlu budućnost.

– Danas su moje misli s vama, moja misija da radim za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine je daleko od toga da bude završena i odlučan sam da je nastavim – poručio je evropski komesar za proširenje Štefan Füle.

13:58 – U Potočarima smo se danas ponovo okupili, došli smo sa svih strana svijeta kako bi se podsjetili da je genocid u Srebrenici 11. jula bio završni udarac u četiri godine etničkog čišćenja i genocida, koji je imao za cilj da zatre svaki trag bošnjačkog naroda na obalama krvave Drine, rekao je danas predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković.

– Nažalost, najbolji od nas leže u ovom mezarju, njihove duše našle su smiraj, ali ne zaboravimo da ima onih koje još nismo pronašli, a čije su priče neispričane i čiju sudbinu možemo da slutimo. Godine prolaze, nove generacije odrastaju, u punoljetstvo ulaze djeca koja su rođena poslije genocida. Da je danas živa, novorođena beba – najmlađa žrtva genocida koju danas ukopavamo, bila bi punoljetna”, rekao je Duraković.

13:51 Završen je ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici, uz jauke i suze njihovih najbližih, rodbine i prijatelja. Desetine hiljada građana okupljenih danas je u Memorijalnom centru Potočari klanjalo dženazu-namaz.

Tokom ukopa čitana su imena žrtava genocida. U vrijeme klanjanja dženaza-namaza i ukopa žrtava prestala je padati i kiša.

Najmlađa žrtva danas ukopana je beba Muhić, a najstarija Edhem (Ramo) Rahmanović, rođen 1919. godine.

Od 409 identificiranih žrtava 44 su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imalo je tek 15 godina kad su ubijeni. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je 6.066 mezarja nedužnih žrtava zločina koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.

13:32 Oko 5.000 učesnika “Marša mira Nezuk – Srebrenica 2013”  prisustvuje dženazi 409 nevino ubijenih žrtava u Potočarima.

– Sinoć smo prenijeli tabute do Musalle, sve je prošlo u najboljem redu. Noć smo proveli u tišini – kazao je za Fenu predsjednik Pododbora za organizaciju “Marša mira” Muhizin Omerović.

Omerović, koji je i sam preživio Srebrenicu te 1995. godine prešao na slobodne teritorije Nezuka, kazao je da je emotivno iscrpljen.

– Svake godine gledam kako se ukopavaju dobri ljudi koje sam jako dobro poznavao. Ove godine poznajem njih deset. Dan ću provesti s njihovim porodicama – dodao je Omerović.

Idejni tvorac “Super maratona Bihać – Potočari” Jasmin Halilagić kazao je da čovjek mora biti u Potočarima da bi osjetio tu količinu tuge.

– Ako čovjek u sebi ima bar malo onog ljudskog, ne može dopustiti da ge ne preplave emocije u ovom trenutku – dodao je.

Članica Organizacionog odbora “Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari 2013” Lejla Čaušević-Sućeska kazala je da se nebo otvorilo nad Srebrenicom.

– To je onaj osjećaj kad si najtužniji zbog nevino ubijenih, ali i ponosan, jer si tu, među ljudima, koji neće dozvoliti da se Srebrenica zaboravi ni ponovi – dodala je ona.

Dodala je da i najjači i najhrabriji plaču.

– Tužna sam, ponosna, ali i zadovoljna – dodala je ona.

Organizator “Moto maratona Sarajevo – Potočari” Enver Suljić kazao je da osjećaj ne može riječima iskazati.

– Miješaju se tuga i ponos. Ponos što sam dao doprinos, tuga zbog žrtava – objasnio je.

Dodao je da će svi učesnici “Moto maratona” ostati nakon dženaze da pomognu zakopavanju mezara.

13:27 Dok članovi porodica ukopavaju svoje najmilije, u toku je čitanje imena 409 žrtava genocida.

13:15 Reisu-u-ulema Husein ef. Kavazović se nakon namaza obratio prisutnima, a u toku je nošenje tabuta od Musalle do mezarja.

13:00 U toku je klanjanje podne-ikindije namaza. Naime, ovaj namaz se klanja spojeno zbog posebnih okolnosti. Dženaza namaz bit će klanjana u 13.35.

12:42 Okupljenim se obratio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Nakon toga se učilo iz Kur’ana i proučena je ilahija „Šehidi”.

12:27  Mnogi zvaničnici položili su cvijeće i vijence u Memorijalnom centru Potočari, odajući počast žrtvama genocida. Dok je Omladinski hor Zenica izvodio Srebrenički inferno u Potočarima je počela da pada jaka kiša. Nebo se otvorilo nad Srebrenicom i posljednji put natopila 409 tabuta s kostima nevinih žrtava srebreničkog genocida. Neopisiva tuga pretočila se u oblake koji su pustili suze da majkama Srebrenice, koje više suza nemaju, olakšaju bol.

12:17 Potrebno je da cijeli svijet i svi narodi preuzmu svoj dio odgovornosti kako se ova i slične tragedije ne bi nikada više dogodile. Pustiti u zaborav događaje iz prošlosti bi bila najveća nepravda prema majkama žrtava genocida i najveći teret na duše šehida – kazao je danas na komemoraciji u Potočarima ministar za kulturu i turizam u Vladi Republike Turske Omer Celik.

On je podsjetio da je tragični događaj od 11. jula na sistematičan način pogazilo ljudsko dostojanstvo.

Podcrtao je da kolektivna dženaza i komemoracija koja se svake godine obavlja u znak sjećanja na zločin u Srebrenici obnavljaju našu bol i sjećanja, ali i podsjećaju na stravično lice zločina koji se zove genocid.

– Srce se para svakim podsjećanjem na 11. juli. To nije samo tužan dan za podsjećanje na prošlost. Ne, Srebrenica je za nas jedan krik u prošlosti i vapaj kojim se ukazuje na potrebu za srećom koju donosi suživot bez obzira na vjersku pripadnost, etničko porijeklo i kulturu – kazao je on.

Celik smatra da uspomene na prošlost predstavljauju naš zajednički identitet, te naglasio da Turska pridaje veliku važnost tome da mir, stabilnost i prosperitet vladaju u BiH, jer dvije zemlje imaju duboke prijateljske veze.

– Očuvanje integriteta i suvereniteta BiH je naše opredjeljenje. BiH zauzima posebno mjesto u srcima turskog naroda. Turska je uvijek u različitim okolnostima bila uz BiH, našu braću i sestre i uvijek će biti – poručio je ministar Celik.

Govor je zaključio riječima da Turska želi dočekati dane kada će ne samo politički lideri, već i majke i svi građani dijeliti isti hljeb, bez straha za svoju budućnost.

– Danas ljubim ruke svakoj majci šehida i želim im sabur – naglasio je Celik.

12:10 Ako zaboravimo nedužno ubijene, to je kao da smo ih ubili drugi put, izjavio je danas u Potočarima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, na komemoraciji povodom obilježavanja 18. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

“Ako želimo upoznati BiH, moramo upoznati Srebrenicu. Ako želimo razumjeti BiH, moramo prvo razumjeti Srebrenicu. Ko ne poznaje Srebrenicu, ne poznaje BiH. Dajemo počast i molimo za one koji su ovdje stradali. Neka nađu svoj smiraj na ovom svetom mezarju. Neka im Uzvišeni odredi posebno mjesto u dženetu i neka im je vječni rahmet”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je kazao da je jučer dobio poruku od jedne mlade teško bolesne Sarajke, Bošnjakinje, koja je napisala da će se “opet danas more suza saliti na tabute šehida”, te poručila ljudima da siju ljubav, a ne mržnju.

“Jutros sam dobio poruku i od Nikice, franjevca Bosne Srebrene iz Fojnice, koji je napisao da na mržnju treba odgovoriti ljubavlju i mirom. Znači, dobio sam identičnu poruku jedne muslimanke i jednog franjevca, a to je univerzalna i veoma jaka poruka i Marša mira i današnje komemoracije, poruka cijelom svijetu da trebamo biti bolji”, rekao je Inzko.

11:59  Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, tokom današnje komemoracije u Potočarima za 409 identificiranih žrtava genocida, izjavio je da njegovo prisustvo toj komemoracije znači solidarnost Vijeća Evrope sa žrtvama genocida.

“Mada je mir, još nema pravde, hiljade žrtava čekaju da odgovorni za zločine budu izvedeni pred lice pravde. Neprihvatljivo je da ratni zločinci žive u nekažnjenosti, često u istim zajednicama sa žrtvama. Šutnja i nedjelovanje određenih vlasti je nehumano postupanje”, rekao je komesar za ljudska prava Vijeća Evrope.

Prenio je spremnost Vijeća Evrope da pomogne zemljama u regionu u pogledu stanja i valdavine prava u njihovim sredinama.

“Nastavit ćemo podsjećati vlade na šta su obavezne a s preživjelim žrtvama saosjećamo”, kazao je Muižnieks danas u Potočarima.

11:45  Srebrenička majka Fadila Efendić danas će u Potočarima ukopati sina Fejzu, koji je imao 20 godina kada se dogodio genocid u Srebrenici.

-Tuga i bol, nemam riječi, teško je…Ovo je izvan svakog ljudskog, uma šta su uradili nama i šta proživljavamo. To je strašno! – govori s tugom majka Fadila.

Ona u izjavi Feni kaže kako porodice godinama čekaju da ukopaju nekoliko kostiju svojih najmilijih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu. Majka Munira Subašić danas će ukopati dvije pronađene kosti svog sina Nermina.

-Mog sina nisam rodila bez glave, nogu i ruku – kazala je Subašić, dodajući da su dosad pronađene samo dvije kosti njenog sina, jedna gdje se gradi crkva, dok je druga kost nađena pet kilometara dalje.

– Tragedija se desila svim majkama u Srebrenici – dodaje dalje Munira Subašić.

11: 38  Predsjednik grupe prijateljstva Kraljevine Saudijske Arabije za suradnju s Parlamentarnom skupštinom BiH dr. Abdullah Humd H. Al-Harbey je u obraćanju prisutnim na komemoraciji u Potočarima zahvalio narodu i vlastima BiH kao i Organizacionom odboru za obilježavanje godišnjice s načelnikom Ćamilom Durakovićem na čelu kao i Udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa što organiziraju komemoraciju iz godine u godinu kako buduće generacije ne bi zaboravile na današnji dan.
– Na ovu bolnu godišnjicu smo došli da vam izrazimo saučešće zbog žrtava genocida poginulih u nepravednom ratu u kojem su pobijeni nevini. Kralj Saudijske Arabije je uvijek bio i bit će onaj koji kroz humanitarne akcije, stavove i geste pomaže muslimanski narod čime se potvrđuje bratska veza između nas. Mi možemo biti ponosni na našu vjeru koja različite vjere i rase spaja, a uzvišeni Allah dž.š. poziva na jedinstvo. Naš susret ovim povodom danas se odvija u nesvakidašnjim okolnostima s kojima se susreće naš muslimanski svijet. Te okolnosti pred nas postavljaju izazov da preuzmemo inicijativu i da pomognemo da se dijalogu da pravo mjesto u rješavanju problema u našim zemljama – kazao je Al-Harbey.

11:34 Trofejni bh. bacač kugle Hamza Alić u Zenici se priprema za svjetsko prvenstvo koje će biti održano za mjesec dana, ali danas je mislima s ljudima u Srebrenici koji obilježavaju 18 godina od genocida nad Bošnjačkim stanovništvom.

Alić je kao 15-godišnjak preživio genocid bježeći s ocem kroz šume i minska polja pod rafalima koji su dolazili s četničkih položaja. Njegov brat je uhvaćen i proveo je sedam mjeseci u logoru, ali razmijenjen je i preživio je rat.

Kako je za izjavio za Agenciju FENA, danas mu je teško jer mu slike tih nemilih događaja prolaze kroz glavu, a nije otišao u Potočare zbog priprema za svjetsko prvenstvo.

– Teško mi je, nisam mogao spavati. Koji god medij upalite čujete o Srebrenici, podsjete me na dane koje sam preživio, na mjesto gdje je počinjen najveći zločin. Život ide dalje, ali moramo zapamtiti ono što se desilo u Srebrenici i prenijeti mlađim generacijama i svakako odati počast poginulim ljudima. Nedaj Bože nikom da se desi – kazao je Alić.

Alić posvećuje svoje sportske uspjehe narodu BiH, a posebno Srebrenice i nada se da će Bosna i Hercegovina uz pomoć Boga pronaći snagu da se izbavi mnogobrojnih teških situacija u kojima se nalazi.

11:30  Treći i posljednji put kao američki ambasador u Bosni i Hercegovni danas je u Potočare na obilježavanje 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici došao Patrick Moon, kako bi stajao uz porodice žrtava genocida, sa Srebreničanima, kao i sa njihovim prijateljima iz cijelog svijeta. Govor je započeo porukom državnog sekretara Johna Kerrya povodom ove godišnjice. Ambasador Moon je rekao da međunarodna zajednica i građani BiH moraju uraditi sve u njihovoj moći i raditi zajedno na ispravljanju nepravde počinjene protiv stanovnika Srebrenice.

– Taj posao će ostati nedovršen bez ozbiljnih nastojanja da se provede Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma, to jest da se osigura pravo svim bh. građanima na povratak u njihove predratne domove i da se radi na stvaranju uslova da bi im se to omogućilo – kazao je Moon.

Pod povratkom ne misli samo na vraćanje ljudi i obnovu njihovih domova, već održiv povratak što podrazumijeva sigurnosne garancije, borbu protiv diskriminacije, obnovu infrastrukture i pružanje šansi povratnicima da nađu posao, da im djeca imaju dobro obrazovanje i da se starim i bolesnim osigura pristup zdravstvenoj zaštiti.

Izražavajući najiskreniju sućut porodicama u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Žepi, Milićima, Zvorniku, Rogatici i Višegradu kaže “obavezujemo da nikada nećemo prestati tražiti žrtve koje još nisu pronađene”. S druge strane, zadovoljenje pravde, prema njegovim riječima, počelo je kada su se utvrdila imena svih koji su ovdje nestali i procesom utvrđivanja odgovornosti onih koji su počinili ovaj genocid. Navodeći da se taj proces nastavlja suđenjem Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i njihovim saučesnicima dodaje da kazna za pojedince predstavlja samo djelomično zadovoljenje pravde.

– Svi ljudi koji prihvataju viši moralni sud moraju prihvatiti da je genocid počinjen u julu 1995. godine, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Konačno suočenje sa tim zločinima znači da se moramo sjećati ne samo onoga što je počinjeno u BiH, već i onoga što svijet nije uradio – zaključio je američki ambasador u BiH Patrick Moon u današnjem govoru povodom obilježavanja 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

U ime američkog naroda obećao je da Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljene da pružaju pomoć Srebrenici i cijeloj BiH, poručujući „neka Bog prihvati duše svih koje danas ukopavamo i utješi njihove najmilije“.

11:25 Prisutnima se obratio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković u ime Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida, koji je poručio da se Srebrenica ne smije zaboraviti.

– Molimo vas da porodice ubijenih, nas koji smo preživjeli i vratili se u Srebrenicu ne zaboravite sutra, da svojim uticajem i radom pomognete da Srebrenica postane mjesto prosperiteta, mira i tolerancije, da Srebrenica bude primjer i čvrsta poruka da se više nikad i nikome ne ponovi, kazao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković koji je poručio da “porodice to zaslužuju, mi to zaslužujemo”.

11:05 U Potočarima je počela komemoracija intoniranjem himne BiH i podizanjem zastave, a onda je minutom šutnje i Fatihom odata počast žrtvama. U ovim momentima Anela Džebo i Muharem Osmić izvode recital akademika Abdulaha Sidrana. Nakon toga će uslijediti govori zvaničnika.

10:45 Sudija je izabrao najgori mogući moment, odnosno najteži datum da donese presudu ma kakva ona bila, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući zakazano izricanje presude po žalbi u skladu s pravilom 98bis u postupku protiv Radovana Karadžića danas u Hagu.

– Baš na 11. juli je doista krajnje nekorektno i mogu slobodno reći neozbiljno od strane predsjednika Haškog tribunala. Mislim da se moglo ili 10. ili 12. ali ne baš 11. jula. To samo govori o njegovom kredibilitetu od kad je preuzeo Haški tribunal – kazao je Tahirović koji je danas u Potočarima gdje će prisustvovati dženazi i ukopu 409 srebreničkih žrtava.

Upitan kako je danas u Potočarima kazao je „kada vidite više od 400 tabuta ne znam šta se više može reći“.

– Dovoljno je da pogledate samo taj dugi red tabuta – kazao je Tahirović.

10:15 Kako javlja novinarka “Avaza” sa lica mjesta, u Potočare od ranih jutarnjih sati pristiže veliki broj ljudi. Dolaze i delegacije domaćih i stranih zvaničnika, a prisutan je veliki broj novinara. Porodice žrtava se okupljaju oko postavljenih tabuta, svako traži svoje…
Inače, sinoć je Bećir efendija Šabić proučio Hatma dovu, a u prostoru Musalle promovisana je i knjiga Fikreta Hodžića “I ja sam iz Srebrenice”.

9:10 Britanija će danas odati počast žrtvama masakra u Srebrenici 1995. godine, organizirajući Dan sjećanja na Srebrenicu u Lancester Houseu, najavljeno je iz britanske inicijative “Sjećanje na Srebrenicu”.
Ova inicijativa je organizator skupa, a specijalni gosti i govornici bit će ministar vanjskih poslova William Hague, poslanica u britanskom parlamentu barnoersa Warsi, velečasni Vincent Nichols i preživjela žrtva genocida i autor izložbe Hasan Nuhanović.
Troje preživjelih žrtava srebreničkog genocida govorit će u Londonu prvi put o najtežem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

8:56 Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudžević zatražio je od premijera Srbije Ivice Dačića da se 11. juli, Dan
sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasi i obilježava kao dan žalosti i u Srbiji. U saopštenju BNV se navodi da bi Srbija “prikladnim odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici ispunila svoju međunarodnu obavezu i na taj način poslala poruku svijetu da zaslužuje da pripada porodici evropskih društava opredijeljenih za mir i demokratiju”

8:40 Na svim putnim pravcima koji vode prema Srebrenici i Potočarima pojačan je promet putničkih vozila i autobusa, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Radi bezbjednog održavanja javnog skupa u Potočarima kod Srebrenice na više dionica magistralnih i regionalnih puteva danas je od 5.00 do 20.00 časova zabranjen saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

8:30 Skup u Potočarima, kao i prethodnih godina, obezbjeđivat će više od 1.000 pripadnika MUP-a RS-a, u saradnji sa ostalim bezbjednosnim strukturama u BiH.

8:15 Zemlje Evropske unije (EU) i većina zemalja regiona obilježiće danas Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine, u skladu s preporukom Evropskog parlamenta.
Preporuku Evropskog parlamenta da se 11. juli proglasi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice od zemalja regiona prihvatile su Hrvatska, Crna Gora i Makedonija, usvajanjem deklaracija u parlamentu.  Skupština Srbije takođe je, u martu 2010, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali se nije izjasnila o preporuci Evropskog parlamenta da 11. juli proglasi za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice.

8:07 U Podgorici će danas biti obilježen 11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a tim povodom jedna podgorička ulice dobiće ime Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je stradao u januaru 1993. godine braneći komšiju drugu vjere, javio je dopisnik Agencije ONASA.
Iz Foruma Bošnjaka Crne Gore saopšteno je da će danas biti položeno cvijeće na spomen obilježje u Spomen parku Pobrežje u Podgorici.

8:00 Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je 11. juli 2013. godine – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašen Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine, saopštio je Ured za odnose sa javnošću Vlade Federacije BiH.
Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

7:45 Nakon obraćanja zvanica u 12 sati na Memorijalnom kamenu uslijedit će odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za nevine žrtve genocida u Srebrenici.
Od 12.30 sati u Memorijalnom centru Musalla uslijedit će Srebrenički inferno – Omladinski hor Zenica, potom obraćanje načelnika Ćamila Durakovića te učenje ilahije „šehidi” i učenja Kur’ana te ezan za podne namaz.
Podne namaz (Memorijalni centar Musalla) u 13 sati predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.
Dženaza namaz bit će klanjan u 13.35, a u 13.45 slijedi iznošenje tabuta od Musalle do mezarja te čitanje imena žrtava genocida.
U 14.50 sati je učenje na kaburima: Ašere, sure (Et-Tekasur, El-Ihlas, El-Feleq, En-Nas, El-Fatiha, Elif Lam Mim) i dove, saopćeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 18. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice “Sigurne zone UN-a” i ukop identifikovanih nastradalih osoba iz jula 1995. godine “Ne zaboravimo”.

7:35 Obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici, prema programu koji je izradio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula, počinje u 8 sati dočekom VIP zvanica ispred Spomen-sobe u Memorijalnom centru. Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i recitala “Srebrenica” Abdulaha Sidrana, u 11 sati u Memorijalnom centru Potočari, preko puta sakralnog dijela, uslijedit će obraćanja domaćih i stranih zvaničnika.

7:29 U Memorijalnom centru u Potočarima danas će smiraj duše naći još 409 žrtava genocida u Srebrenici, a njihove porodice će nakon 18 godina traganja za posmrtnim ostacima svojih najmilijih osjetiti bar malo olakšanje.  Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima je beba Muhić, a najstarija je Edhem (Ramo) Rahmanović, rođen 1919. godine.
Od 409 identificiranih žrtava njih 44 bili su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imali su svega 15 godina kada su ubijeni.
Među najmlađim žrtvama koje su identificirane i spremne za ukop i dječaci Nevzet (Fikret) Čević i Denif (Selim) Halilović, koji su imali 14 godina kada su ubijeni.
Identificiranim žrtvama su i tri ženske osobe. Najmlađa među njima je beba Muhić. Najstarija Behara (Mujo) Đelilović imala je 73 godine, a djevojka Hajra (Adem) Mulalić 19 godina. Posmrtni ostaci sve tri žrtve pronađeni su u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima.
Žrtve Srebrenice pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera. Avaz

1013188_269381279868642_619586323_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *