Crna Gora: Autonomija Sandžaka dio evropske priče

sandzak_region_mapmalaPriča o formiranju prekogranične regije Sandžak, po modelu nekih evropskih regija koje već postoje, ne bi trebalo da ima prepreke, kako sada stvari stoje.


Nakon što su u martu 2006. godine, svega dva mjeseca uoči referenduma za nezavisnost Crne Gore, predsjednik Demokratske partije socijalista DPS Milo Đukanović i prvi čovjek Bošnjačke stranke Rafet Husović potpisali sporazum koji tretira Sandžak kao prekograničnu regiju, svakim danom takva ideja postaje sve realnija.

“Primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi je u dijelu najvećih standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore. U tom kontekstu Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu prekograničnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore”, saopšteno je Dnevnim novinama iz DPS.

Politički direktor najjače partije u Crnoj Gori Tarzan Milošević kazao je da stavovi DPS-a nijesu promijenjeni od dana potpisivanja sporazuma.

Nekadašnji potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač, koji ovih dana osniva partiju, kazao je da će jedan od prioriteta Bošnjačke demokratske zajednice Crne Gore biti uspostavljanje prekogranične saradnje Sandžaka.

Međutim, u Bošnjačkoj stranci odbacuju tvrdnju bilo kakvog uslovljavanja uoči referenduma.

“Pitanje Sandžaka kao prekogranične regije nije bio uslov za podršku nezavisnosti Crne Gore, ali je veoma bitno pitanje za Bošnjake” kazao je za Dnevnim novinama poslanik Bošnjačke stranke Almer Kalač.

On je napomenuo da se projekat Sandžaka kao prekogranične regije nalazi u programu BS.

Poslanik Force Genci Nimanbegu pozdravlja inicijativu da se konačno uspostavi prekogranična regija.

U glavnom gradu Belgije i administrativnom centru Evropske unije 11. 4. 2012. godine otvoreno je predstavništvo Centra za održivi razvoj turizma “Sandžačka kuća”.  CDM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *