ČLANOVI NJUJORŠKE ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAVA I GUSINJA RADE ZAVRŠNE RADOVE BOŠNJAČKOG CENTRA U NEW YORKU

2222Iz Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje iz New Yorka nam javljaju da se na Bošnjačkom islamskom centru u Ruchmond hillu radi punom parom.

Članovi ove bošnjačke zajednice pored radnih obaveza koriste svoje slobodne vikend dane kako bi pomogli u završnim radovima na renoviranju ovog objekta koji je do prije nekoliko godina bio Baptistička crkva, adaptirajući ga svojim radnim i vrijednim rukama i donacijama u moderan Bošnjački islamski centar.

Član Odbora IZ i jedan od onih koji je bio angažiran oko kupovine objekta kao i na radovima centra Smajl Srdanović je rekao: “Jučeranja subota, elhmadulillah, je bila izutetno uspješna. 42 radnika su radili punom parom na raznim predviđenim poslovima u objektu, kao i 15 posjetioca dovoljno govori kolika je zainteresiranost da se Bošnjački islamski centar što prije stavi u funkciju i na raspolaganje svim članovima naše zajednice”.

Proteklih nekoliko mjeseci zimskog perioda i posebno niske temperature u New Yorku nisu omele brojne članove zajednice da se odazovu dobrovoljnim akcijama i radovima u ovom objektu.

– “Poznato je da je New York svjetska metropola koji privlači biznismene i turiste iz cijelog svijeta, dok će ovaj naš centar biti magnet koji će privlačiti čestite duše našeg bošnjačkog naroda, u kojem će se okupljati i svoje sobodno vrijeme provoditi sa svojim porodicama, kao i braćom i sestrama u islamu, sa svojim sunarodnicima koji žive u ovoj svjetskoj metropoli”, rekao je Srdanović, ističući da se zahvaljuje svima koji su jučer i proteklih dana, mjeseci i godina, dali doprinos u izgradnji ovog centra bilo u radu ili donacijama.

22222Da naglasimo, objekat je kupljen i islaćen u kešu u oktobru 2008. godine . Objekat će biti višenamjenski, odnosno ovo će biti vjerski, nacionalni, kulturni, edukativni, sportsko-rekreativni centar. Posjedovat će: mesdžid za klanjanje nekoliko stotina muškaraca i žena, odvojene abdesthane, gusulhanu, pet učionica za edukaciju, musafirsku sobu, memorijalnu sobu posvećena žrtvama genocida, sportsko-rekreativnu salu u kojoj će se moći igrati mali nogomet, rukomet i košarka, isto tako će se koristiti i za skupove zajednice, moći će primiti oko 500 ljudi, zatim odvojena sala za gim, kuhinja.

Svi oni koji se žele se priključiti da pomognu u renoviranju ili postati vakif mogu se obratiti članovima Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. (mojegusinje)

Comments are closed.