Čista petica za Tursku za projekte u Mostaru, Visokom, Goraždu i B. Šamcu

fb6265c4beab3a8ef9c28754715c12d4_XLDanas je otvaranje nove zgrade Karađozbegove medrese u Mostaru. Najveći donator agencija TIKA. Jučer je u Bosanskom Šamcu svečano otvorena muzej – rodna kuća prvog predsjednika RBiH rahmetli Alije Izetbegovića. Donator opet TIKA.

Također, jučer u Moštrama sjeverno od Visokog otvaranje područne ambulante. Opet donator TIKA. Ostajemo još malo u Visokom. Jučer je svečano postavljen kamen temeljac savremenom kulturnom centru, poklon turske općine Altındağ..

1. Visoko – Moštre

Ambulanta porodične medicine svečano je otvorena u Donjem Moštru kod Visokog. Projekat izgradnje i opremanja ambulante, čija vrijednost je procijenjena na oko 900.000 KM, finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Opširnije:

2. Visoko – kulturni centar

Kulturni centar, kongresna dvorana za 450 osoba, dvije manje dvorane za multipleks kino, nekoliko kabineta za razne vidove edukacije, biblioteka, čitaonica i niz drugih popratnih sadržaja, te veliki prostor na vrhu pod staklenom kupolom za izložbe i druge vrste skupova, poklon je koji su Visoko i Visočani dobili od turske bratske općine Altındağ. Opširnije: http://vipromo.ba/postavljen-kamen-temeljac-za-izgradnju-kulturnog-centra-u-visokom-2/

3. Obnovljena rodna kuća rah. Alije Izetbegovića

4. Kulturni centar u Goraždu

U nedjelju i ponedjeljak, 12. i 13. januara 2014. godine u Goraždu je u radnoj posjeti boravila delagacija Općine Keçiören iz Ankare, Republika Turska. Mladi arhitekte, inženjer mašinstva i elektroinžinjer: İlker Öztürk, Satılmış Serdar Öner, Mehmet Faik Çelikoğlu i Mehmet Mürşit Acarer bili su gosti Ureda muftije goraždanskog, a cilj njihovog boravka bio je posjeta gradilištu Islamskog kulturno-obrazovnog centra ”Sultan Mehmed Fatih II” u Goraždu, te usaglašavanje određenih detalja u vezi sa radovima na zgradi Centra i vanjskom uređenju harema Kajserija džamije, Centra i parka koji se nalazi u okviru ovog projekta. Opširnije:

5. Nova zgrada mostarske medrese
Projekat izgradnje i opremanja nove školske zgrade, čija vrijednost je procijenjena na oko tri miliona maraka, u proteklih osam godina podržali s brojni pojedinci i udruženja iz zemlje i inostranstva, iz Engleske, Amerike, Austrije Njemačke, Saudijske Arabije, Turske, Kuvajta, Katara itd. Posljednju fazu opremanja zgrade finansirala je Turska razvojna Agencija TIKA u vrijednosti preko milion KM. Opširnije
Akos.bA

fb6265c4beab3a8ef9c28754715c12d4_XL

Comments are closed.