Cerić: ‘Vučić da se ogradi od Dodika’

ceric_vucicBiH, Srbija – Komentirajući stav predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS pratiti stav Srbije, te da će, kad za to dođe vrijeme, biti raspisan referendum u RS na kojem će se građani izjasniti žele li ili ne žele u članstvo Sjevernoatalanskog saveza, Cerić je rekao:

“Koliko znam ovo je prvi puta da Milorad Dodik javno kaže da njegov stav za ulazak BiH u NATO zavisi od Srbije, odnosno Aleksandra Vučića. Da bi Vučić imao ulogu preporoditelja regiona i prijatelja BiH, koja mu se u Sarajevu, po mom mišljenju, nezasluženo daje trebao bi odmah, još jučer, javno da demantira Dodika, odnosno da nam sad javno kaže, a što je propustio u Sarajevu, da podržava državu Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema NATO-u. Stoga, ovim putem pozivam Vučića da javno, glasno i jasno kaže da se neće miješati u državna pitanje BiH, odnosno da podržava ulazak države BiH u NATO na principima unutarnjeg bosanskog dogovora. Jer poznato je da je odluka za ulazak države BiH u NATO donesena jednoglasno na svim nivoima političke i državne bosanskohercegovačke politike, uključujući u RS. Vučić bi trebao znati da se tako pokazuje poštovanje prema nezavisnosti državi BiH i tako se dokazuje prijateljstvo prema njenim građanima. Dok ne demantira Dodika, Vučić je odgovoran za ponšanje Dodika i saučesnik je u opstrukcijama koje Dodik pravi u vezi sa ulaskom BiH u punopravno članstvo NATO-a”.

Istovremeno, primijetio je da neki bošnjački političari smatraju Vučića prijateljem i javno iskazuju da mu vjeruju, te “da Vučića ne treba previše pritiskati da se izvini BiH i Bošnjacima te da je dovoljno to što je došao u BiH”.

“Ne treba nam Vučićevo izvinjenje. To je stvar kućnog odgoja i ličnog morala. Nas zanima njegov stvarni politički odnos prema državi Bosni i Hercegovini, kao i njegovo poštivanje prava svih građana Bosne i Hercegovine. A to znači da sa stajališta interesa države Bosne i Hercegovine Vučić treba da formalno i suštinski podrži, odnosno da ne zaustavlja, ulazak Bosne i Hercegovine u NATO. Ništa više i ništa manje. To kada uradi, onda možemo pričati o tome da li je Vučić prijatelj svih građana države Bosne i Hercegovine i da mu eventualno vjerujemo. U politici emocije bošnjačkog člana Predsjedništva nisu mjera državnih interesa Bosne i Hercegovine. Stvarni učinak državnog interesa Bosne i Hercegovine je mjera uspješnosti političara, posebno bošnjačkog člana Predsjedništva. Zato opet kažem: Pozivam Vučića da jasno i nedvosmisleno javno kaže da podržava državu Bosnu i Hercegovinu za ulazak u NATO, kao i da demantira Dodika da stav RS, odnosno stav Dodika u vezi sa NATO-m, ovisi o stavu Srbije, a to jeste o stavu Vučića. To je mjera njegovog iskrenog ili neiskrenog odnosa prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Mi smo se naslušali praznih priča. Naivna vjerovanja su štetna i opasna za našu državu i naše društvo. Ne kaže se džaba: baška družba… baška služba”, zaključio je Cerić u svom stilu. (Klix)

 

Comments are closed.