CERIĆ: Dodik mora biti procesuiran zbog govora mržnje i uvreda!

ceric-dodikMilorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, mora biti krivično procesuiran zbog vrijeđanja državnih simbola i govora mržnje, saopćeno je danas iz Press-službe Mustafe Cerića, nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a povodom posljednjih izjava čelnika manjeg entiteta, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Dodik je u intervjuu beogradski medijima, a kako to prenose agencije, izjavio da je BiH „nemoguća i tragikomična država“, zbog čega je njegov „najvažniji zadatak samostalnost RS“.

On je rekao da je BiH „nepopravljiva i neodrživa zemlja, neuspješan projekat međunarodne zajednice, u kojem su stranci nametnuli Ustav, himnu i zastavu koja se vijori kao krpa na vjetru”.

– Vrijeđanje nacionalnih i državnih simbola, na način na koji to radi Dodik, ravno je paljenju državnih zastava u nekim bh. gradovima i mora biti predmetom rada državnog tužilaštva. Reći da je zastava BiH kao „krpa“ van je svakog političkog standarda komuniciranja i znači uvredu za državu i njene građane – navodi se u reakciji Press-službe dr. Cerića.

A, što se tiče Dodikovih tvrdnji da je BiH „nemoguća i tragikomična država“, poručuje dr. Cerić, one su djelomično tačne, tim prije što jedino u takvoj državi osobe poput Dodika mogu obavljati važne funkcije.

– Država Bosna i Hercegovina će nadživjeti Dodika i njegove snove o samostalnosti. Njegovi stavovi su utemeljeni na idejama koje su nosili agresori na državu i oni su poznati građanima i međunarodnoj zajednici. Svima, pa i Dodiku, ako je spreman, upućujemo poziv da zajedno popravljamo državu i njene institucije. A, onima koji to neće, a tvrde da im je Bosna i Hercegovina tijesna, poručujemo da je zemlja široka, ali da sa sobom neće moći ponijeti ni grumen države Bosne i Hercegovine koja je natopljena krvlju njenih branitelja – navedeno je u saopćenju dr. Cerića prenosi agencija Patria.

Dodik, kako je saopćeno, mora shvatiti da je država Bosna i Hercegovina svetost koju niko ne smije dirati, vrijeđati i omalovažavati.

Comments are closed.