Čedomir Jovanović – Sve će biti u redu sa glasovima iz Sandžaka

cedomir_jovanovic_jmbg– Kao i uvek krećemo iz početka. Niko u Srbiji ne može opstati samo na naknadnoj pameti ili činjenici da je bio u pravu. Taj početak je ipak naša privilegija. Većina stranaka bi da krene poput nas, ali ne mogu, jer su stigli do kraja. Radimo za podršku koja će potvrditi našu ambiciju da konačno vodimo zemlju.

To pravo biće ostvarivo samo sa boljim rezultatom od onog iz 2012. godine – kaže Čedomir Jovanović, lider LDP-a, odgovarajući na pitanje da li se usuđuje da prognozira izborni rezultat svoje partije.

Smatra da su postizborne koalicije nužne i da predstavljaju realnost, a što se tiče ambicije LDP-a ona je, kaže, motivisana njihovim fer odnosom prema zemlji i željom da joj pomognu. — Izbore doživljavamo kao šansu koju ovog puta naša generacija treba da iskoristi – naglašava Jovanović.

*Četvorka se ovih dana vrti uz vas: prvo ste Nenadu Čanku dali rok do 4. februara „i ni sekund više”, a onda četvrti po redu predali izbornu listu. Šta ako se dogodi da četvorka bude vaš osnovni rezultat na izborima?

Koliko je meni poznato tri četvorke su 12, ali se ipak ne bih vezivao za te brojeve, jer ću  sam sebi izgledati kao drugi stranački lideri hipnotisani dvorskom astrologijom didu lidu agencija i analitičara. Politika ne sme biti vračanje i onima koji politiku posmatraju kao predskazanje sudnjeg dana, nije mesto u njoj.

*Vaš slogan je „Vreme je”. Za šta?

To za „šta“ je nastavak naše kampanje, a „vreme je“ je samo početak na stotine rečenica koje stoje pred Srbijom. Vreme je da krenemo u susret događajima, vreme je, što se tiče LDP-a, da počne da radi poslove o kojima je godinama govorio. Vreme je i da politika u Srbiji postane posao za ljude koji mogu da ponude nešto više osim mržnje i vrata svog političkog protivnika. Vreme je za politiku i političare koji mogu da vam ponude politiku u kojoj, pored njih, ima mesta i za vas i za vaš život. Do sada se obično život u Srbiji koristio kao pogonsko gorivo politike. I za još mnogo toga je vreme, vreme je za LDP.

Đilasov DS je na kolenima

*Zbog čega ste rekli da nećete napadati DS, a imate slično biračko telo?

Zato što je Đilasov DS na kolenima. On to ne zaslužuje od mene, ali zaslužuju oni koji su je vodili ili  je danas vode. Toliko mi je stalo do članova i birača te stranke da o Đilasu u ovoj kampanji neću reći ni reči. Kada već ne mogu ništa dobro da kažem ne moram ni da ih rušim. Drugi su u tome efikasniji, čak i oni sami, i gde nije mesto demokratama i biračima te stranke. Rizikovaću da me neko doživi patetičnim, ali ja ne mogu da razmišljam i govorim o DS, a da pred sobom ne vidim Zorana Đinđića. I ne bih da zvučim  besno, ali baš, baš sa puno prezira gledam na ime stranke iza kog se danas krije Boris Tadić.

*Koja su vaša konkretna rešenja u ekonomiji i privredi za izlazak iz krize?

Na Glavnom odboru stranke sam rekao nešto što se potom „zalepilo“ za sve nas i želeo bih  da to bude drugo ime LDP-a – posao, posao, posao. Nema Vučićeve, Tadićeve, Dačićeve ili moje ekonomije. Sa jedne strane, mora prestati zaduživanje, istovremeno se država mora povući i prestati da ruši privredu ove zemlje tako što kao nelojalan konkurent iz bankarskog sektora izvlači novac koji je potreban za likvidnost i pokretanja privrede. To su prvi potezi koje moramo doneti ukoliko želimo da ostanemo na nogama i počnemo da se razvijamo i ne gubimo nove decenije.

Nije Kosovo odnelo naše poslednje godine, nego politička slabost svih vlasti u Beogradu. Kao što prethodno nisu ni Knin ili Pale posvađale Srbe sa čitavim svetom, nego Beograd i politika koja se ovde formulisala, a onda realizovala sa druge strane Drine. Da smo imali nekog nacionalnog računovođu umesto političkog oca nacije i da je primenjena ekonomska logika, a ne mitska, Srbija bi danas bila normalna zemlja.

*Za neke predstavlja iznenađenje koalicija sa Muamerom Zukorlićem. Može li se dogoditi da od Bošnjaka dobijete manje glasova nego što ste računali?

Sve će biti u redu sa glasovima iz Sandžaka, jer je već prepoznata naša želja da sa koalicionim partnerom rešavamo probleme koji ne mogu još dugo  da čekaju na svoj rasplet.  Sandžak je kroz svoje regionalne predstavnike prisutan u republičkim vlastima od 2000. godine i nijedan problem Sandžaka niti je rešavan niti je riješen. Posle ovih izbora nećemo monopolizovati Sandžak, nego ćemo tamo napraviti onu vrstu dogovora koja je potrebna svakoj geografskoj i ekonomskoj celini Srbije. U Sandžaku smo razgovarali i sa strankom Sulejmana Ugljanina i sa strankom Jahije Ferhatovića uz vrlo jasnu sposobnost da produbimo dalju saradnju sa Rasimom Ljajićem. LDP nema želju da  se poštapa podrškom Bošnjaka ili da njima manipulišemo onako kako se manipulisalo u prošlosti.

*Zbog čega ste LSV dali onako kratak rok da se izjasni o koaliciji?

Očigledno smo morali mi da donesemo odluku i umesto Nenada. Ako mu je zbog toga teret saradnje s Tadićem i Petrovićem lakši, onda je meni to u redu. Imam razumevanja, znam da mu je nelagodno u tom društvu, ali uprkos svemu siguran sam da će Vojvođani podržati LDP, između ostalog i zato što znaju da će naša stranka posle ovih izbora biti ta koji će sačekati i Čanka, između ostalog, na političkom kursu kojim zemlja mora ići. To nije jeftini kurs vojvođanske autonomije samo zbog jeftinih glasova, nego pre svega kurs na kom se zemlja mora naći zbog dužnosti redefinisanja organizacije Srbije i otklanjanja onih anomalija koje su proistekle iz ustavnog rešenja 2006. godine

*Je li borba za cenzus suština varnica između vas i SPS, vas i  Tadićeve NDS?

Meni cenzus stvarno nije razlog ni za šta, jer ga ne vidim kao pretnju za LDP. Tu pretnju ne pokazuju istraživanja našem tima, pa je i nema. Suština je bitno drugačija – nemam ni promil razumevanja za Dačića i Tadića zbog onog što su radili i rade Srbiji. Kako Dačić danas ide na izbore? Kao borac za socijalnu pravdu u koaliciji sa dinastijom Krkobabić koja je pod Miloševićem vodila i drala penzioni fond pljackajuci penzionere. Onda je ta i takva koalicija došla na vlast 2008. godine pa pljačkala čitavu zemlju, podižući nas do neodrživog nivoa javnog duga zbog svoje sulude ideje da penzije u Srbiji treba da se isplaćuju samo onoliko koliko ta dinastija traje. Sa druge strane, Dačić je kao ministar policije u koaliciji sa Draganom Markovićem Palmom koji pocrveni u licu i izgubi moć govora kad mu se postavi pitanje sudbine novinara Pantića. I zbog uzroka i posledica svega toga, o tome ne želim da ćutim. Isti je slučaj s Tadićem koji ne zna ništa o deceniji svoje vlasti, a zna sve o onome što tek treba da bude kada ga neko ponovo pusti u vlast pošto nema gde da bude.

*Manje ste kritikovali Vučića nego Tadića. Možda zato što računate na eventualnu koaliciju sa naprednjacima?

Ne računam. Do juče sam za pljačke banaka u Srbiji mogao da kritikujem samo Dačića i Tadića, recimo za pljačku Razvojne banke ili pljačku Agrobanke. Za pljačku Univerzal banke nije odgovoran samo poslanik SNS iz Šapca, za mene je odgovorna bivša SNS i SPS vlast, a posebno SNS. Odgovorna je guvernerka NBS koju su oni tamo postavili, a koja je likvidirala banku i tako ostavila ovu državu bez depozita državnih kompanija kojima se održavala  banka. Desetine miliona evra Telekoma, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, SDPR, Dunav osiguranja ispumpana su tako iz naše ekonomije da bi završila u stečajnoj masi u kojoj će se daviti godinama nakon gašenja banke.  Samo ću pomenuti, bez reči komentara jer mu zaista nema mesta skandal Agencije za osiguranje depozita koja je u Univerzal banci takođe ostala bez novca pa sada sama od sebe treba da naplati osiguranje. Ta bruka i lopovluk se ne mogu fakturisati samo jednom naprednjaku, to je cena njihovog sistema uporavljanja drzavom koju treba svi da plate.

Da se vratim i na  Vučića. On je prešao hiljadu kilometara da bi od Karlobaga, Karlovaca, Virovitice i Ogulina stigao do Brisela. Od Laufera do Vebera.

I zbog tog pređenog puta on će možda imati podršku da sam formira vladu, ali šta će biti arhitektura te većine? Šta će je voditi kada je već danas jasno da se potrošio njegov „Gazimestan“ koji je homogenizovao Srbe sa porukom da je zemlja propala, ali će cenu njene propasti platiti oni koji su u tom raspadu snašli i uspeli. Tako je pružena kratkotrajna satisfakcija milionima koji su stradali, ali se Miškovićem ne može nahraniti Srbija i mislim da Vučić to sve bolje razume.

*Budući da iz SNS kažu da se protiv njih vodi kampanja novcem tajkuna, plašite li se da će vas optužiti da u kampanji trošite tajkunski novac?

Ne, ne plašim se. I po tome sam drugačiji od drugih političara, ja novac zarađujem u fabrici,  a ne u kabinetu reketirajući sve koji od mene zavise.

*Zašto Miljenko Dereta i Svetislava Bulajić više nisu na poslaničkoj listi?

Nespretne izmene izbornih zakona na kojima je insistirala svojevremeno DS sve su dovele u dosta težak položaj. Sada je nemoguće deliti mandate posle izbora na osnovu izbornog rezultata, nego se to čini pre izbora na osnovu procene štete koju će stranka pretrpeti ako opštinski odbori i njihovi kandidati ne budu imali dovoljno prezentovanja tokom kampanje i političkog reprezentovanja nakon nje. I Miljenko Dereta i Svetislava Bulajić imaju svoje važno mesto u LDP, nastaviće da rade na projektima na kojima mislimo da bi bilo korisno za stranku, i što je mnogo važnije, za društvo.

cedomir_jovanovic_jmbg

Comments are closed.