Diskriminacija srpske vlasti prema ovom narodu ne prestaje

sandzak_srbija_eu-300x221Sjeverni Sandžak – Svjedoci smo ovih dana da Vlada Republike Srbije nastavlja sa diskriminatorskim odnosom prema Bošnjacima u Sandžaku. Vlada R. Srbije nastavlja nepravedno tlačiti sve one koji žele da žive dostojanstveno u ovoj zemlji.

– 2007. Vlada R. Srbije je bespravno registrirala paralelnu Islamsku zajednicu na čelu sa Ademom Zilkićem

– 2010. Vlada R. Srbije bespravno nije priznala izbornu volju za BNV  i nastavila sarađivati za BNV-om u tehničkom mandatu na čelu sa Esadom Džudževićem

– 2012. Vlada R. Srbije je besparvno ukinula akreditaciju Internacionalnom univerzitetu nakon dvije godine provjere, dok je akreditovala Državni univerzitet za svega par dana

– 2013. Vlada R. Srbije je bespravno odbila odluke Skupštine BDZ-a, svih organa stranke i apsolutne većine njenih odbornika o smjeni Emira Elfića sa mjesta predsjendika stranke

Zar da se ruši Islamska zajednica na čelu sa Muftijom Zukorlićem zato što traži da imaju ista prava kao Srpska pravoslavna crkva?

Nastavlja se diskriminacija Vlade R. Srbije prema onom dijelu Bošnjaka u Sandžaku koji žele živjeti dostojanstveno i ravnopravno sa ostalima u zemlji Srbiji.

Želja joj je oslabiti Islamsku zajednicu, tako što će produbljivati podjele među muslimanima, da se ne bi bavili širenjem vjere i jačanjem vjerskih institucija, već borbom za kontrolom nad institucijom i muslimanima.

To Vlada čini materjalnim pomaganjem svih onih koji su u stanju ugroziti muftiju Muamer ef. Zukorlića.

Vlada ne želi da dopusti Islamskoj zajednici da povrati vakufsku imovinu i da na vakufu jača svoju snagu gradnjom džamija i vjerskih, obrazovnih i humanitarnih institucija, zato je uzurpirala vakufsku imovinu, osim onog što je Islamska zajednica na čelu sa muftijom Zukorlićem na silu uspijela vratiti.

Vlada ne želi da Islamska zajednica kroz osnovne i srednje škole podučava omladinu islamu, zato je istjerala sve vjeroučitelje. Tu se tlačenje i diskriminacija ne završavaju.

Vlada R. Srbije, za sad neuspješno, nastoji na direktan ili indirektan način podkupiti što veči broj službenika Islamske zajednice da bi ih podstakla da ustanu protiv muftije Zukorlića.

Zar se išta od ovoga događa Pravoslavnoj crkvi? Ili možda Katoličkoj crkvi? Ili ne daj Bože Jevrejskoj crkvi?

Pojedini službenici Islamske zajednice će pomoći Rasimu Ljajiću i povjerovati onome što on i njegovi pomagači obećavaju, samo ako budu željeli predati živote naših majki, sestara, žena i ćerki dželatu u ruke, kao što je učinjeno u Srebrenici.

Zar pobjediš na izborima i oni te ne priznaju?

Gdje to u Evropi još ima da narod izglasa jednog lidera, osim naravno u Egiptu i drugim islamskim zemljama, a da vlast uz pomoć svojih mehanizama izabere drugog da vlada, kao u slučaju BNV-a.

Bošnjačka kulturna zajednica – BKZ- na čelu sa muftijom Muamer ef. Zukorlićem je osvojila 49% na izborima 2010., nakon čega ga je podržalo još dva odbornika BNV-a sa liste Rasima Ljajića.

Kako to da Vlada nije priznala, a priznala je kada je Hedija Škrijelj iz BDZ-a podržala Ljajićevu stranku u novopazarskoj vlasti i tako joj obezbijedila većinu da vlada. Zar to nije nepravda i brutalna diskriminacija prema ovom narodu i pokretu za ravnopravnost na čelu sa muftijom Zukorlićem?

Zar nema podršku 99% stranke i ostane predsjednik?

Svjedoci smo ovih dana kako je Emir Elfić uz pomoć Vlade R. Srbije i Rasima Ljajića zabio nož u leđa Muftiji, iako je Muftija puno žrtvovao dajući mu povjerenje vođenja političke stranke, iako mu je veliki broj ljudi zamjerio smatrajući Elfića nesposobnim jer ne posjeduje liderske sposobnosti i nepodobnim s obzirom da je  šurak. Iako je većina odbornika, odbora BDZ-a i članova organa stranke glasalo za njegovu smjenu, Vlada R. Srbije je presudila u njegovu korist.

Kako bi bilo kada su u Demokratskoj stranci odlučili smijeniti Borisa Tadića da je Vlada odlučila u njegovu korist i njemu dodijelila stranku, iako je za Dragan Đilasa glasalo većina narodnih poslanika, članova organa stranke i odbora stranke?

Do kada će ova brutalna nepravda i diskriminacija u Sandžaku trajati? Kada će se ovaj narod osloboditi okova straha i podkupljivanja? Kada će ovaj narod shvatiti da nije normalno da živi u nepravdi i da nije normalno da mora biti rob četnika, komunista i sada ovih tlačiteljskih demokrata?

Glas borbe za pravdu i slobodu ovog naroda neće prestati na nesreću Vlade R. Srbije i njenih pomagača i glas istine će se čuti dok god se ne sruši onaj ko zulum čini. Sve se kida kad je najtanje, al se zulum kida kad je najdeblji … A sve je deblji i deblji … (sandzakpress.net)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *