Bošnjak postao prvi muslimanski član Vlade Australije

edhusicEdham Nurredin Husić, poznatiji kao Ed Husić, postao je prvi musliman član Vlade Australije.


Na izborima održanim 21. augusta 2010. godine, Husić je dobio veliko povjerenje Australaca i postao jedan od 76 poslanika izabranih na parlamentarnim izborima. Tog dana on je postao i prvi poslanik islamske vjeroispovijesti u Parlamentu Australije.

“Kada me neko pita da li sam musliman, odgovorim da jesam. Ako me neko pita da li se molim, idem u džamiju i pridržavam se svih pravila koja vjera propovijeda, kažem ne”, rekao je Husić u jednom intervjuu.

Skoro dvije godine kasnije, on je kao prvi musliman izabran za člana Vlade Australije, odnosno na mjesto sekretara premijera, položivši zakletvu držeći ruku na Kur’anu.

“Ovo je prelijep dan za multikulturalnost i sve ono za šta se naša zemlja zalaže. Želimo ti sve najbolje na mjestu sekretara”, kazale su Husiću njegove stranačke kolege.

Muslimani u Australiji žive više od 200 godina i čine 1,7 posto populacije. Islam je druga religija nakon kršćanstva u toj zemlji.

Prije nekoliko godina napravljeno je istraživanje o viđenju islama u toj zemlji. Većina Australaca ovu vjeru vidi kao prijetnju načinu tamošnjeg života.

Husić je sin bosanskih imigranata koji je rođen u Blacktownu u Novom Južnom Walesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *