BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR ZA SREBRENICU ZNAČI POVRATAK, PRIJATELJSTVO I NADU (VIDEO)

bkc_srebrenicaKada čujemo za Srebrenicu ponovo se javlja bol, tuga i sjećanje na sve ono što se desilo u julu 1995. godine. Bol je ostala u našim srcima ali nada i želja da se nastavi život Bošnjaka u ovom kraju svakoga dana sve više postaje stvarnost.

U tom cilju zacrtan je plan da se izgradi Bošnjački kulturni centar u Srebrenici.

Prošle godine su svečano položili kamen temeljac predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić nakon čega su nastavljeni radovi na izgradnji BKC-a.

Za realizaciju projekta zaslužna je Bošnjačka nacionalna fondacija na čelu sa predsjednikom gospodinom Hakom Duljevićem. Mnogi Bošnjaci su uvidjeli značaj izgradnje ovog objekta te su svojim prilozima i donacijama pomogli u realizaciji izgradnje Bošnjačkog kulurnog centra u Srebrenici.  Tim povodom, u glavnom gradu Austrije Beču održana je manifestacija “SREBRENICE SESTRO” na kojoj je prikupljeno 64.000 eura za Bošnjački kulturni centar u Srebrenici.

Bošnjački kulturni centar predstavljat će veoma važan korak u saradnji bošnjačkih udruženja, bilo da se ona nalaze u općini Srebrenica ili u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

BKC imat će tri sprata ukupne površine 444 m², a u nju će biti ugrađena najmodernija oprema.

U sklopu objekta predviđeni su: poslovni prostori u prizemlju, na spratu apartmani za noćenje i boravak gostiju, a na trećoj etaži nalazit će se manja sala čiji je kapacitet ca. 140 mjesta, odnosno sala u kojoj će se održavati kulturne manifestacije, promocije, prezentacije, seminari i druge zanimljive i značajne aktivnosti. Novosagrađeni Bošnjački kulturni centar bit će sjedište svih bošnjačkih udruženja u Bosni i Hercegovini.

Velika vrijednost ovog objekta ogledat će se i u tome što će zainteresirati posebno mlade ljude koji će svojim doprinosom i željom za saradnjom osvježiti i dati jedan novi početak zbližavanja svih ljudi koji to žele, a posebno svih Bošnjaka. Izgradnjom ovakve vrste objekata postižemo takvu vrstu efekta da Srebrenica ne bude posjećena samo jednom godišnje, nego uvijek. Oni koji će dolaziti moći će da se upoznaju sa svojom historijom koju moramo znati, jer je naša i ne smijemo nikada zaboraviti. Svi oni koji budu posjetili Bošnjački kulturni centar u Srebrenici, pored obostrane razmjene znanja, bit će primljeni na najljepši način. Tako će Srebrenica postati grad povratka, ljubavi, prijateljstva, a ne grad zaborava i otuđenja.

Zahvala pripada Gospodaru svjetova koji nam je podario prijatelje Bošnjake koji su dali svoj doprinos za realizaciju projekta izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra koji je od izuzetnog značaja posebno za nove generacije. (sbk.eu.com)

Comments are closed.