Bošnjaci u Njujorku žele džamiju a ne “Crnogorsku kuću” kao Rafet Husović

rafethusovicbsNamjera vlade da otvori Crnogorsku kuću u Njujorku naljutila Bošnjake. Odbor islamskog centra neće učestvovati u kupovini zgrade za misiju.

GUSINJE – Nedavno pokrenuta akcija formiranja “Crnogorske kuće” u Njujorku, odnosno kupovine zgrade koja bi koštala između šest i osam miliona dolara, a u kojoj bi bile smeštene misija Crne Gore pri UN, konzulat i kulturni centar, zapalila je atmosferu ne samo u Njujorku gdje živi više od 30.000 ljudi iz Plava i Gusinja, nego i u cijeloj Crnoj Gori.

– Crnogorska kuća biće kuća svih vas. U njoj neće biti gostiju – rekao je prije nekoliko dana na donatorskoj vječeri u Njujorku premijer Igor Lukšić, podržavajući ideju po kojoj bi vlada finansirala kupovinu zgrade sa tri miliona dolara, dok bi se ostatak prikupio donacijama.

Postoji i mogućnost da Crnogorsko-američka fondacija “Crnogorska kuća” uzme kredit od dva miliona dolara.

Međutim, došlo je do raskola unutar dijaspore.

– Proteklih dana digla se velika prašina oko donatorske večeri za takozvanu “Crnogorsku kuću”. S obzirom da je objavljeno da će Plavljani i Gusinjani koji žive u ovom gradu finansirati kupovinu, želimo da to demantujemo, posebno pojedince koji daju iskrivljenu sliku o celokupnoj bošnjačkoj i albanskoj dijaspori – odmah je saopštio Odbor islamskog centra Montićelo u Njujorku.

Odbor se “u ime svojih članova ograđuje od takvih podmetanja i plasiranja zlonamernih informacija, kojima je namjera da stvori podjele i neslogu u našoj zajednici”.

– Privatna stvar pojedinaca je gdje će uplaćivati svoj novac. Odbor islamskog centra posebno ističe da članovi naše zajednice dobro znaju i pamte ključne razloge zbog čega su masovno sa svojim porodicama morali da napuste zavičaj. Dolaskom u SAD naši članovi izgrađuju isključivo Božije kuće – džamije, i bošnjačke i albanske kulturne centre – kaže se u saopštenju Odbora.

– Apelujemo na članove naše zajednice da po ovom pitanju potpuno ignorišu sve pozive i nagovaranja pojedinaca da doniraju za projekte sa kojima naša zajednica nema veze, jer nam je poznato da to rade po narudžbi i iz vlastitih interesa.

Skupstina_Plav-Gusinje_19_Jan_2013_2

Odbor islamskog centra posebno osuđuje prisustvo i istup predsednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, čime je pokazao da mu je radi vlastite pozicije preča takozvana “Crnogorska kuća” od Bošnjačkog centra koji je u poodmakloj fazi renoviranja, saopšteno je iz Montićela. (novosti)

rafethusovicbs

Comments are closed.