BOŠNJACI KATOLICI U HRVATSKOJ

bosnjaci_hrvatskaBOŠNJACI KATOLICI U HRVATSKOJ
HRVATIZOVANI BOŠNJACI KATOLICI
Bošnjaci katolici su krajem 19-stoljeća preko noći postali tzv. “bosanski Hrvati”,ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni,to jasno uočavaju i sami hrvatski historičari kao npr.Tomislav Raukar,Nada Klaić,itd.

Tako, hrvatski historičar Tomislav Raukar kaže vrlo jasno: “U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu naživlju, nema izričitih potvrda o nazočnosti hrvatskoga stanovništva na području bosanske države… “Dapače, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje.”

Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja,hrvatski historičar Dr Nada Klaić u svome djelu “SREDNJOVJEKOVNA BOSNA – POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE”, Zagreb, 1989., dolazi do sljedećih konstatacija:
“….No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne.

Sve do pred kraj 19.stoljeća u Bosni su živjeli jedino Bošnjaci, koji su bili triju vjera muslimani katolici i pravoslavci:

Bošnjak katoličke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”

Comments are closed.