Bivši premijer Kosova Agim Čeku – Bošnjak iz Sandžaka?

agimcekuBivši premijer Kosova Agim Čeku – Bošnjak iz Sandžaka?

Plav – Manje poznat podatak iz biografije bivšeg premijera Kosova i današnjeg ministra Kosovskih Snage Bjezbednosti Agima Čekua jeste da je njegova majka Bošnjakinja iz Peći. Njeno djevojačko prezime je Bešković i vodi porijeklo iz Plava u Sandžaku.

Zanimljivo je da je daidža Agima Čekua, Husnija Bešković, zastupnik u Parlamentu Kosova i predsjednik bošnjačke stranke VAKAT.

Agim Čeku

Agim Čeku (albanski: Agim Çeku) je bivši premijer Kosova, odnosno bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa i Oslobodilačke vojske Kosova i današnji ministar Kosovskih Snage Bjezbednosti.

Čeku je rođen 29. oktobra 1960. godine u selu Čuška kod Peći. Karijeru je započeo u JNA, pa je nakon dvije godine na Vojnoj akademiji u Beogradu i dvije godine u vojnoj školi u Zadru postao nastavnik u školi rezervnih oficira.
JNA je napustio 1990. godine, a godinu dana kasnije se priključio Zboru narodne garde, koja će kasnije postati Hrvatska vojska.

Početkom 1990-ih je sudjelovao u ratu na prostoru Hrvatske, i godine 1993. je ranjen za vrijeme Operacije Medački džep. U HV je napredovao do čina brigadira.

Početkom izbijanja oružanih sukoba na Kosovu, napušta Hrvatsku i priključuje se redovima OVK. U maju 1999. postaje komandant OVK, a nakon dolaska snaga NATO na Kosovo postaje komandantom Kosovskog zaštitnog korpusa.

Daidža Agima Čekua, Husnija Bešković je zamjenik ministra Kosova za zajednice i povratak.

http://www.mkk-ks.org/index.php?page=3,28

http://www.mksf-ks.org/?page=2,24,463

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *