Bivši britanski premijer Winston Churchill je bio opčinjen islamom: Preklinjali ga da ne postane musliman

churchillChurchill je došao u dodir sa muslimanskom kulturom kada je kao pripadnik kraljevske konjičke regimente bio raspoređen u Sudanu i na sjevero-istočnoj granici Indije.
Nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla je u mladosti jako zanimao muslimanski svijet, do te mere da je jedno vrijeme razmišljao da pređe u islam, piše londonski Telegraph.

Koliko je bio opčinjen istokom, svjedoči pismo koje je budućem britanskom ratnom premijeru uputila u avgustu 1907. Gvendolin Berti, vjerenica njegovog brata Johna.

“Nemojte se preobratiti u islam”, moli ga lejdi Gvendolin, navodeći kako je u njegovom ponašanju primjetila “orijentalne sklonosti”.

Churchill je došao u dodir sa muslimanskom kulturom kada je kao pripadnik kraljevske konjičke regimente bio raspoređen u Sudanu i na sjevero-istočnoj granici Indije.

Prema pisanju londonskog Telegrapha, mladalačka strast ga, očigledno, nikada nije napustila jer je kao britanski premijer 1940. godine, dok su nacističke bombe padale na London, odobrio plan izgradnje velike džamije koja se danas nalazi u Ridžent parku.

truman-churchill_2260384bBio je premijer Velike Britanije tokom Drugog svjetskog rata. Osvojio je 1953. Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu Englesku i svjetsku povijest. Sir Winston Churchill 2002. godine je izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca. (aa)

Comments are closed.