BiH: Najbolji matematičari, inženjeri i fudbaleri, a najgori političari i birokrate!

fudbalska_reprezentacija_BiHNakon što je reprezentacija Bosne i Hercegovine osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Brazilu, i time pokazala da BiH ima vrlo talentovane, kvalitetne i uspješne sportiste, novinari Anadolije su istražili u kojim poljima BiH bilježi najveće uspjehe, a gdje zaostaje za ostalim zemljama u svijetu.

Plasmanom u Brazil, BiH je na najbolji način pokazala da ima vrlo talentovane sportiste što jasno pokazuje i trenutna pozicija fudbalske reprezentacije BiH koja se na FIFA-inoj rang listi nalazi na 16. mjestu.

BiH je vrlo dobro u svijetu pozicionirana u oblasti kvalitete nastave iz matematike i prirodnih nauka. Prema posljednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014, u oblasti kvalitete nastave iz matematike i prirodnih nauka, odnosno kvalitete matematičara i naučnika, BiH je na 13. mjestu od ukupno 148 zemalja, čime je rangirana u samom svjetskom vrhu u ovoj oblasti.

Isto tako, istraživanje WEF-a za 2013. godinu je pokazalo da BiH zauzima 27. mjesto, od ukupno 148 zemalja svijeta, prema procentu naučnika i inžinjera u odnosu na ostatak populacije, u čemu je među prvima u Evropi.

Također, BiH je u svijetu prepoznatljiva kao zemlja gdje se proizvode značajne količine električne energije, pa se tako od oko 150 zemalja našla na 15. mjestu u oblasti kvalitete dostupnosti električnoj energiji.

BiH ima najgore političare u regiji

Tako se, prema posljednjim podacima WEF-a, BiH nalazi na 85. mjestu prema povjerenju u političare, 73. prema prisutnosti nepotizma u javnom i privatnim firmama, 88. mjestu prema spremnosti nadređenih u upravi da prenesu nadležnost na podređene i 146. prema trošenju u javnoj administraciji. Samo na plate uposlenika u javnom sektoru u BiH godišnje se izdvaja oko 13 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najviše u regiji, dok se u Makedoniji, primjerice, u tu svrhu izdvaja oko 5,5 posto BDP-a.

Određena istraživanja pokazuju i to da je BiH među prvima u svijetu i po broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovništva, a taj broj se konstantno povećava, pa bi ih do opštih izbora 2014. godine moglo biti više od 200. U BiH je, naime, registrovano 190 političkih stranaka, slijedi Hrvatska koja, prema posljednjim podacima, ima 112 registrovanih političkih partija, što je nakon BiH najviše u zemaljama regiona.

Nepovoljna klima za investiranje

BiH ima vrlo loš rejting i imidž u svijetu u oblasti uslova za investiranje i pokretanje novih kompanija. Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Doing Business”, Bosna i Hercegovina se nalazi na 131. mjestu među 189 ekonomija po lakoći poslovanja. Također, prema posljednji podacima, BiH se od 148 zemalja nalazi na 116. mjestu prema poreskim opterećenjima u privredi i ekonomiji. U BiH je od svih zemalja Balkana potrebno najviše vremena potrošiti za otvaranje firme. Naime, prema posljednjim podacima, BiH se nalazi na 120. mjestu gdje je za otvaranje firme potrebno 37 dana. Primjera radi, u Makedoniji su potrebna samo dva dana.

Zanimljivo je da se od ukupno 148 zemalja svijeta BiH nalazi na 40. mjestu prema broju korisnika interneta jer u BiH, prema WEF-ovom istraživanju, 65,4 posto stanovnika koristi internet što je najviše u regiji Balkana.
(oslobođenje)

Comments are closed.