Bh. građani žele ponovno uvođenje vojnog roka?

NPKQkOkbwMHlytz-556x313-noPadBh. građanin Haris Tahić pokrenuo je na web stranici Change.org peticiju u kojoj traži ponovno upostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH.

U petici stoji:

“Za sigurnost svake države, bitna je njena vojna sila, obavještajne agencije, ali i pored svega toga, vojna obučenost njenih civila. To izričito važi za male države poput Bosne i Hercegovine, koja je u prethodnom ratu osjetila mnogo na ljudstvu i ekonomiji, stanju u društvu i negativnosti u mnogim drugim segmentima koji čine državu državom, te su na njenoj teritoriji operacije, pored međunarodne zajednice, vršile i vojne sile susjednih zemalja. Ova peticija je pokrenuta u svrhu spriječavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH.”

Prema podacima sa stranice Change.org peticiju je do sad potpisalo 750 ljudi, što je daleko od potrebnih 49.455.

“Služenje vojnog roka je bitno pogotovu za ovu omladinu sad da bi naučili poštovati starijeg da se nauče prvenstveno disciplini da nauče kako voliti i braniti svoju domovinu da se nauče odgovornosti”, komentar je jednog od potpisnika peticije. (radiosarajevo)

Peticija Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine
Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH

Comments are closed.