Besim Spahić: Zašto tražiš istinu od mene?

besim-spahicfrulas1Još malo o Besimu Spahiću. U ovom trenutku, neprijateljima Bošnjaka i BiH, interesantnijeg sagovornika od profesora, doktora, vrhunskog stručnjaka iz oblasti komunikologije, glumca, tekstopisca, muzičara, amatera časovničara (sahatdžije ili urara) i amatera istoričara, gospodina Besima Spahića, je nemoguće naći.Ovaj uvijek dobro obaviješteni „stručnjak” zahvaljujući baš svojoj informisanosti izbjegao je, naprimjer, agresiju na svoju domovinu, odnosno spremno je dočekao njen početak zajedno sa svojom porodicom u Sloveniji i to u njenom glavnom gradu Ljubljani, zaposlen kao urednik oglašavanja ili kako to on voli reći nekakav „kreativni direktor” firme „Studio Marketing”.

Od predratnog asistenta sa fakulteta Političkih nauka, odsjeka žurnalistike u Sarajevu za desetak godina pečalbe postao je vrhunski stručnjak iz područja reklame, političkog komuniciranja, političkog i kulturnog marketinga, imidža, poslovne komunikacije i dizajna sa osamnaest izdatih knjiga iza sebe.

Iz nama nepoznatih razloga dvije hiljadite godine se vraća u Sarajevo koje ga kao i mnoge „svoje” pobjegulje dočekuje širom raširenih ruku i dodjeljuje mu ne jednu, nego dvije katedre, prvu na njegovom bivšem matičnom fakultetu Političkih nauka i drugu na akademiji Likovnih umjetnosti.

„Svojoj” otadžbini, „svome” Sarajevu i „svome” bošnjačkom narodu ovaj vrli intelektualac nije ostao niti ostaje, pod navodnicima, dužan. U svakom od jako čestih javnih nastupu širom Rs-a i države Srbije putem svih tamošnjih TV kuća kao i štampe ne prestaje „hvaliti” svoj narod, svoju vjeru i svoj vatan. Doduše, drži predavanja i u većem dijelu BiH, najčešće u gradu Kaknju. Možda je i odabrao ovaj lijepi bosanski gradić baš zbog njegovog malo „čudnog” imena da njime opiše svoje još sadržajno „čudnije” tribine. .

Nažalost, do uvaženog sagovornika o kome je riječ je veoma teško, skoro nemoguće, doći. Nakon njegove skoro desetogodišnje primoranosti na šutnju u Sloveniji, on ovdje u Bosni od dvije hiljadite godine skoro da ne zatvara usta. Pošto ima puno toga za kazati, žureći u razgovoru mnogo gestikulira, maše rukama pa je prilikom intervjuisanja velika opasnost za bližu okolinu.

Ali, kao zahvalan sagovornik agresorskih, ali i ostalih antibosanskih medija jer govori ono što oni žele čuti, veoma je zauzet pa je razgovor koji slijedi, iz navedenih razloga, sačinjen od njegovih autentičnih izjava koji su odgovori na ova naknadno postavljena pitanja.

Uvaženi profesore, za početak našeg razgovora imate priliku da se zahvalite državi Sloveniji na desetogodišnjem gostoprimstvu koje je vama i vašoj porodici pružila, kao i na znanju i obrazovanju koje ste tamo stekli. Bili ste svjedokom i kratkotrajnog rata koji se tamo dešavao. Možete li taj period malo prokomentarisati? ( Boldirani citati u nastavku su originalne riječi izjava koje je dao B.S.)

– JNA je bila bila legitimna vojska jer je još postojala SFRJ. Svi smo se zakleli da ćemo životom braniti njen teritorijalni integritet. Svuda u svijetu da neka pokrajina kaže da će se otcjepiti vojska bi reagovala!

Nisam mislio ovako započeti naš razgovor, ali me kao po svim pitanjima informisanog čovjeka interesuje vaše mišljenje o ponovnoj mogućnosti rata u BiH?

– Rata će biti! Novi rat za BiH je već pripremljen, samo je pitanje kada će doći vrijeme.

Izvinite, na čemu zasnivate ovu svoju tvrdnju?

– Sve se forsira na priči:” Koliko su oni vas pobili?! Osam hiljada! Evo, sad vi njih pobijte dvadeset osam hiljada! Za to se ovi neki već pripremaju. Rata će biti, samo je pitanje vremena

A kakvo je vaše mišljenje o genocidu u Sebrenici i zločincu Mladiću kada to već spomenuste?

– Samo onaj ko Srbe mrzi sa dna kace mogao bi uraditi Srbima ono što je tamo urađeno.Nema šanse da je Mladić odlučio i projektovao Srebrenicu.

Mnogo puta ste u negativnom kontekstu govorili o reisu Mustafi Ceriću.

– Cerić je niko i ništa. Petlja se u politiku i određuje ko će biti biran.

Pa tu nema logike, kažete da je on niko i ništa, a odlučuje o političkom vrhu. Šta on u stvari radi ?

– Šalje fašističke poruke i radi to šta radi!

Kako vidite Sarajevo sada, sobzirom da ste dugo bili odsutni?

– Sarajevo je etnički najočišćenij grad, ali to se ne smije reći.

Pa zar vi ne vidite i ne čujete Srbe oko sebe?

– Srbi u Sarajevu govore muslimansko-bošnjački jezik.

Šta je najmanje bitno, po vama , na upravo okončanom popisu stanovništva?

– Nacionalnost je na popisu najmanje bitna

A šta je za Bošnjake bitno?

– Za muslimane je najvažnije da navijaju za reprezentaciju Turske kada igra protiv Hrvatske.

Imate loše mišljenje o Osmanskoj imperiji?

– Turci su nas podijelili na bosanski, hercegovački i sandžački pašaluk i od tada se više nismo sastavili.

Zašto se na ovim prostorima, kroz vrijeme, ustalio genocid nad Bošnjacima?

– Kriv je Sultan Al Fatih, zato što je donio islam, a drugi je Alija Izetbegović

Mehmed II el Fatih (1432-1481) sin je majke Huma Hatun, a vi ste javno kazali glupost da je:

– Fatihova majka Olivera, kćerka Nemanjićke dinastije.

Hajde još nešto lupite za naše čitaoce.

– Pravoslavlje je najstarija monoteistička vjera!.

Vi vjerovatno imate obrazloženje za Kačavendine seksualne afere.

– Prvo hodže siluju djevojčice!

A šta je sa Bošnjankama?

– Žene nam se pokrivaju. To je katastrofa. Mi smo već propali!

Za čim žalite?

– Imam žal zbog raspada Jogoslavije.

Koje vas pitanje muči:

– A šta smo mi Srbi bili, prije nego smo postali hrišćani?

Ovo pitanje mi je baš malo nezgodno postaviti, ali gledao sam vas kako oponašajući govor svog prvog rođaka efendije Mustafe Spahića, krivite usta, a koliko znam čovjek nije imao nikakvih zdravstvenih problema i normalno priča. Zašto to činite?

– Zato što sam ja profesor i doktor. Ja sam napisao dvadeset knjiga.

Ima li nešto da ste vi još osim ovoga do sada svega pobrojanog?

– Ja sam vlah čiji su preci prešli na islam. Volim više vlahe nego Vlašić.

Kako vi spominjete svoju majku ?

– Moja pokojna majka.

Ko krade po Bosni?

– Kradu oni koji tri puta sedmično idu na džumu za vrijeme radnog vremena.

Čuo sam da kao i većina Srba ni vi ne volite gospodina Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Hrvatske i dokazanog prijatelja naše države. Šta je razlog?

– Mesićev djed je Rom iz Bosne!

Kako vidite rješenje ove političke situacije?

– Treba postaviti ženu za predsjednika i tako bi smo imali prvi put muškarca na čelu države!

Jedna poruka za kraj našoj omladini:

– Naša omladina propada.

Ova zadnja rečenica je jedina sa kojom se kroz cijeli intervu mogu složiti sa pitanim. Zaista naša omladina propada, pogotovo jer su je osudili da slijedi ovakve nazovi pedagoge i profesore.

P.S. „ Zašto tražiš istinu od mene, istina je tajna moja mala” riječi su pjesme koje je napisao Besim Spahić. To je i odgovor šta i za koga od prije trinaest godina radi ovaj, trebalo bi biti, stručnjak političkog marketinga.

Autor: Sead Zubanović (saff)

Comments are closed.