Bajramska poruka Muftije Zukorlića

muftija-selami11Sandžak – Dok hadžije u bijelim jednostavnim ihramima čine tavaf oko Kabe, sa’j od Safe do Merve, stajanje na Arefatu i borave na Muzdelifi i Mini, dočekujemo Hadžijski bajram.

Uspijeće oni čija iskrenost bude čista i jednostavna poput hadžijskih ihrama. Spašeni su oni koji ostanu uspravni na liniji životnog kruga između centripetalne sile duhovnih vrijednosti i centrifugalne sile zemaljskih iskušenja kao što hadžija obavi sedam puta tavaf oko Kabe.

Na pravom putu su oni koji prožive život stalno polazeći od čistote Safe putujući kolotečinom života, što je jedno od značenja Merve, tražeći spas između straha i nade poput Hadžere zabrinute za svoje novorođeno čedo Ismaila a.s.

Biće upućeni oni koji sačuvaju bistrinu uma. Misao je najbolje što može dati ljudsko biće. Zato stajanje na brdu Arefat, gdje nema zastora između hadžije i Uzvišenog Allaha, ima za cilj usavršiti bistrinu uma kako bi bio uspješna vodilja čovjeku životnim putem punim izazova i kušnji.

Postići će mir u duši i srcu onaj ko okiti svoj jezik spominjanjem Allaha dž.š. baš onako kako se hadžije smiruju na Muzdelifi. Ne može biti mira u svijetu dok su srca i duše većine ljudi uznemireni.

Konačno će pobijediti oni koji se obračunaju sa prokletim šejtanom svjesni da je on čovjekov otvoreni neprijatelj, odlučno poput hadžija na Mini koji bacanjem kamenčića potvrđuju potpuni raskid i neposlušnost prokletniku.

Ostvariće dostojanstvo i slobodu oni koji budu spremni podnijeti žrtvu truda i imetka na putu istine i pravde kao što je to učinio Ibrahim a.s. spašavajući svoga sina i kao što to čine muslimani širom svijeta vršeći obavezu kurbana.

U svjetlu ovih poruka, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN svima onima koji se raduju Bajramu sa dovom da ga u zdravlju i bereketu sa svojom porodicom i prijateljima provedu.

Glavni muftija

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić (mesihat.org)

Comments are closed.