Avazu ne smeta otcjepljenje tzv. ‘Herceg Bosne” od BiH

1Bosna i Hercegovina je u euforiji zbog plasmana naše fudbalske reprezentacije na svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu sljedeće godine. Tim povodom Dnevni avaz objavio je članak pod naslovom „Spahić, Pjanić i Džeko u reprezentaciji “Jugoslavije”, u kojem se prenosi tvrdnja Urugvajskog dnevnika El Telegrafo da bi trojica naših reprezentativaca imali mjesta u reprezentaciji koju bi činili igrači iz bivše zajedničke države i kako bi ta reprezentacija imala ulogu favorita na predstojećem svjetskom fudbalskom prvenstvu.


Naravno da svakom čovjeku ko voli ovu državu imponuje i da se raduje toj činjenici.

No međutim, ono što je bacilo veliku mrlju na ovaj članak je to što je Avaz objavio sliku na kojoj se nalaze igrači te zamišljene reprezentacije i politička karta bivše Jugoslavije, na kojoj je dobar dio naše države, a koji orjenataciono odgovara ratnom pokušaju stvaranja HZ Herceg Bosne, pripojen Hrvatskoj.

Skandalozno je to da Dnevni Avaz čiji gazda i njegovi novinari vole kazati da je najtiražnija novina, objavljuje tu sliku bez imalo stida, a svakodnevno su im „puna usta” borbe za državu Bosnu i Hercegovinu. Teško je povjerovati da se tako ”renomiranoj” novini desila omaška i da to uredništvo Avaza nije primjetilo. Šta onda reći na prikazivanje RS-a kao zasebne države, kada evo „patriotska novina” na sebi svojstven način pospješuje secesiju od BiH.

Naravno da su sve istinske bh. patriote zgranuti ovom skandaloznom slikom objavljenom u Dnevnom avazu. Zbog toga tražimo od uredništva da se što prije oglasi i izvini građanima ove države koji su prolijevali svoju krv da karta naše države objavljena u Dnevnom avazu ne izgleda tako u stvarnosti.

Takođe tražimo od uredništva Dnevnog avaza i Ministarstva vanjskih poslova (a može i Ministarstva sigurnosti) da pošalju dopis u El Telegrafo u Urgvaj sa zahtjevom da se naša država prikaže u njenim, međunarodno priznatim granicama.

El Telegrafo sastavio fudbalsku reprezentaciju bivše države

Spahić, Pjanić i Džeko u reprezentaciji “Jugoslavije”

Urugvajski dnevnik El Telegrafo sastavio je fudbalsku reprezentaciju s kojom bi Jugoslavija, da je opstala, igrala na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Od reprezentativaca Bosne i Hercegovine u toj “ekipi” igrali bi Emir Spahić, Miralem Pjanić i Edin Džeko.

Među 11 igrača još po tri fudbalera bili bi iz Hrvatske i Srbije, te po jedan Slovenac i Crnogorac.

Na golu bi bio Slovenac Samir Handanović (Inter, Milano), odbranu bi činio srpski trio Branimir Ivanović (Chelsea), Nemanja Vidić (Manchester United) i Neven Subotić (Borussia Dortmund) te Emir Spahić (Bayer Leverkusen), vezni red Hrvati Ivan Rakitić (Sevilla) i Luka Modrić (Real) te Miralem Pjanić (Roma), dok bi u napadu igrali Hrvat Mario Mandžukić (Bayern München), Crnogorac Stevan Jovetić (Manchester City) i Edin Džeko (Manchester City).

Autor članka tvrdi da bi Jugoslavija bila jedan od favorita za naslov svjetskog prvaka. (saff)

1

Comments are closed.