Autonomija Sandžaka: Bošnjačka dijaspora tražiće pomoć medjunarodne zajednice

mirsad_kuburovic_ivica_dacic_nova_001Predsjednik Zajednice bošnjačke dijaspore – ZBD: Kuburović oštro odgovorio Dačiću. “Nikad ne reci nikad”. Bošnjačka dijaspora u borbi za zaštitu Bošnjaka na Sandžaku, tražiće pomoć medjunarodne zajednice, Evropske unije i Američkog kongresa.

Predstavnici bošnjačkih udruzenja insistiraće kod svojih medjunarodnih prijatelja i partnera da u kontaktima sa Vladom Srbije i Crne Gore podrže projekat obnove Autonomije Sandžaka kroz model Prekogranične evropske regije, ističe predsjednik Zajednice bošnjačke dijaspore – ZBD, gospodin Mirsad Kuburović.

Gospodine Dačiću,

Nikad ne recite nikad – dokazana je mudrost!

Sjetimo se, prije otprilike dvije decenije, Slobodan Milošević je na Gazimestanu tvrdio da Kosovo nikada neće biti republika! Pokazalo se da je bio u zabludi.

Tako danas Vi, Ivica Dačić (nasljednik Slobodana Miloševića, poznat kao “mali Slobo”), tvrdite da autonomije Sandžaka neće biti. Pošto nista ništa naučili iz predhodne historije, evo vam lekcija.

Uvjek je bolje razgovarati i dogovorom rješavati probleme, nego ih ignorisati i zataškavati. Dakle Dačiću, prst na čelo!

Sandžak ne traži nešto što mu ne pripada, već samo obnovu ukinute mu autonomije! I to zarad zaštite Bošnjaka koji su izloženi stalnoj diskriminaciji u svim društvenim sverama i općeg dobra svih gradjana Sandžaka.

Sandžak je historijska regija, sa svim svojim specifičnostima po nacionalnom sastavu, kulturnom nasledju, jeziku ……

I ako u Vladi Srbije sjede dva “Bošnjaka” u obliku ministara, oni su samo alibi za Srbiju, koja njihovo prisustvo, pred Evropskom unijom predstavlja kao poštovanje prava bošnjačkog naroda.

Na terenu, u svim Sandžačkim općinama, prava Bošnjaka se ne poštuju ili su samo deklarativna. Počevši od toga da se Bošnjaci tretiraju kao “nacionalna manjina” a zapravo su narod, preko smišljenog i namjernog slabljenja ekonomske moći tog regiona, zatim neravnomjerne zastupljenosti na radnim mjestima u državnim i javnim službama, pa do prisiljavanja na pjevanje himne, koju Bošnjaci doživljavaju kao uvredu.

Nije slučajno da Sandžak, procentualno ima najmanje asfaltiranih kilometara u Srbiji. Nije slučajno da ni jedan od velikih investitora, koji ulažu u druge gradove Srbije, nije doveden u Sandžak. Nije slučajno da se bošnjačka djeca obrazuju u ruiniranim, školama, bez potrebnih učila, kabineta. Nije slučajno ni to da zapravo Sandžak ima najveću stopu nezaposlenosti, najmanje prosječne penzije i zarade.

Čak je i nedavno započeta izgradnja centra za obuku žandarmerije, smišljeno započeta u Sandžaku, kako bi se izvršio dodatni pritisak i zaplašili Bošnjaci, a sve sa ciljem da se što više njih u tišini, prisili da napuste Sandžak.

Mi Bošnjaci u dijaspori imamo moralnu obavezu da pomognemo i na svaki način zaštitimo sunarodnike na Sandžaku. Zaštitu naših sunarodnika vidimo jedino kroz model obnove Autonomije Sandžaka kao Prekogranične evropske regije.

I od toga odustati nećemo, u to budite sigurni.

Den Haag, 26.11.2013
Mirsad Kuburović
(Sandzak-x.net)

Comments are closed.