Autonomija Mađarima uslov za EU!

autonomija_madzarimaMađarska opozicija opet pokreće pitanje statusa mađarske manjine u Vojvodini, a na putu Srbije ka Evropskoj uniji zvanični Beograd bi mogao da očekuje i da mu Rumunija podmeće noge obnavljajući pitanje svoje manjine u Timočkoj Krajini. O ucjenama Hrvatske da i ne govorimo, od granice na Dunavu do tužbe za genocid.

Poslanica Evropskog parlamenta Kristina Morvai traži da se Srbija ne primi u EU dok ne obezbedi teritorijalnu autonomiju Mađarima u Vojvodini i ne riješi njihova ljudska prava.

Dokumentarac

Na skupu je prikazan dokumentarni film pod naslovom “Krivac od žrtve?” u kojem su prikazani napadi na Mađare u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na slučaj “novih temerinskih momaka” koji su u pritvoru više od godinu dana nakon tuče u kafani. Na skupu su bili prisutni i poslanik Narodne stranke iz Erdelja (Transilvanije) Laslo Tekeš i veći broj poslanika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije i Italije.

Zajedno sa poslanikom ekstremno desničarske mađarske partije Jobik, poznate po antisemitskoj i antiromskoj retorici, Tamašom Gaudi-Nađom i predstavnicima mađarske nacionalne zajednice iz Vojvodine, ona je organizovala Javno slušanje o povredama prava Mađara u Vojvodini u sjedištu Evropskog parlamenta u Strazburu.

Kako je poručila, cilj skupa je bio da uvjeri Vladu Mađarske i poslanike Evropskog parlamenta da se prijem Srbije u EU ne može podržati sve dok se Mađarima u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija i dok fizički napadi na Mađare i kršenje ljudskih prava u Srbiji ne budu okončani.

– Vlada Mađarske će učiniti sudbonosni grijeh ukoliko bude slušala poruke političke partije Savez vojvođanskih Mađara (SVM) iz Vojvodine, jer će tako stjeći utisak da je u slučaju Mađara u Južnim krajevima sve u najboljem redu – poručio je sa tog skupa predsednik Mađarskog građanskog saveza Laslo Rac Sabo:

– SVM živi u potpunoj srpskoj zavisnosti. Dat je istorijski trenutak kada bi Mađarska mogla da primeni veto u procesu priključivanja Srbije EU zahtevajući samoopredeljenje na osnovu subjektivnog prava za narod koji živi na otcepljenim teritorijama.

Marš evropske desnice

Stranka Jobik je deo Saveza nacionalnih evropskih pokreta, udruženja koji čine pet ekstremno desničarskih evropskih partija. Na skupu u Budimpešti, gde je Savez formiran, učestvovali su predstavnici stranaka ekstremne desnice iz Mađarske – Jobik, Francuske – Nacionalni front, Belgije – Nacionalni front, Italije – Fijama Trikolore i Švedske – Nacionalna demokratska partija.
– Novi Savez ima nameru da zaštiti Evropu od vjerskog, političkog, ekonomskog i finansijskog imperijalizma – naveo je tada Jobik.

Profesor međunarodnih odnosa na beogradskom Fakultetu političkih nauka dr Predrag Simić, kaže da je “izvjesno da će se ovakvi i slični zahtevi umnožavati kako Srbija bude napredovala u pregovorima”.

– To neće biti izuzetak za Srbiju. Na isti način je Slovenija intezivirala problem Hrvatskoj vezano za razgraničenje, a Sloveniji Italija vezano za povraćaj oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata. Vlada Srbije sve napore trenutno ulaže u kosovsko pitanje, i svjesno ili nesvjesno ne zauzima stav o svim tim pitanjima dok zvanično ne počnu pregovori – kaže Simić. (vesti online)

autonomija_madzarima

Comments are closed.