Asteroidu dali ime Sarajevo: Poklon španskih astronoma kolegama iz BiH

asteroid-sarajevoGrupa astronoma Le sagra iz Španije dala je čast Astronomskom društvu Orion da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime Sarajevo, izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.

On je to kazao na predstavljanju 37. broja Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji Fondeko svijet.

– Asteroid Sarajevo nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast – objasnio je Muminović.

Naglasio je da je ovo prvi put u historiji da neko nebesko tijelo ima veze s BiH.
– Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida – kazao je Muminović prilikom predavanja o temi Okolišni efekti udara asteroida.

Naglasio je da je Astronomsko društvo Orion zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.
– Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera – dodao je.

Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana “Zemlja odbrani”, iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana.
Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije. (nkp)

Comments are closed.