Ambasadori: Zabrinjavajuće izjave Vučića

255x160_61396-vucic_prst_betaNajnovije izjave premijera Aleksandra Vučića su vrlo zabrinjavajuće i zaista teške i nepotrebne, rekli su nezvanično predstavnici više ambasada komentarišući najnovije žestoke optužbe predsjednika Vlade Srbije na račun međunarodne zajednice.

“Posebno je sve to bizarno jer na Zapadu niko ne radi protiv njega, već isključivo u njegovu korist“, kazale su za Danas zapadne diplomate.

U većini ambasada, međutim, uključujući njemačku i američku, nisu čak ni nezvanično htjeli da se odrede prema najnovijem medijskom istupu premijera Vučića.

U Misiji OEBS u Srbiji takođe nismo dobili komentar, a prema saznanjima Danasa, zvaničnici te misije su juče imali višesatni interni sastanak povodom Vučićevih izjava.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da poseduje dokaze da mnogi iz međunarodne zajednice, među kojima i neki ambasadori, vrše pritisak na medije da vode kampanju protiv njega i njegove porodice.

“I sve što radi zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti Boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim, jer ja govorim istinu, a oni lažu”, rekao je Vučić.

On je istakao da je tražio izvinjenje OEBS-a, i da će ga dočekati, kao i da se neće povlačiti pred lažima niti mu treba pomoć OEBS-a.

Na istoj konferenciji za novinare, Aleksandar Vučić je, povodom svoje sutrašnje zvanične posjete Berlinu, izjavio da je počastvovan pozivom kancelarke Angele Merkel i da Srbija želi da dve zemlje budu saveznici. “Teško je, imajući u vidu snagu Srbije i Njemačke, ali želja je Srbije, i to govorimo bez stida, da bude savjeznik Njemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To je politika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu”, rekao je Vučić i dodao da bi svako želeo da bude prijatelj i savjeznik Njemačke.

Potpredsjednica SPS Dijana Vukomanović odbila je da odgovori na pitanje Danasa da li izjave premijera o međunarodnoj zavjeri protiv njega mogu da ugroze spoljnopolitičku poziciju Srbije, odnosno kakav je stav socijalista povodom optužbi koje Vučić iznosi na račun neimenovanih predstavnika međunarodne zajednice.

“Ne raspolažem bezbednosnim informacijama koje ima Vučić, tako da ne mogu da komentarišem ono što je rekao”, rekla nam je Vukomanovićeva.

“Osnovna dilema je da li je tu reč o galopirajućoj nervozi i neuračunjivosti, ili ciljanom spinovanju za unutrašnju upotrebu, pa se napadom na relativno neuticajni OEBS bilduje rejting i stiču neki takozvani patriotski poeni pred posetu Njemačkoj i Angeli Merkel. To se može tumačiti i kao zabašurivanje dalje implementacije Briselskog sporazuma i mirenja sa kosovskom nezavisnošću”, ocjenio je najnovije Vučićeve izjave za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

On je napomenuo da je ovakvo ponašanje loše i dugoročno kontraproduktivno i za samu vlast, šta god da je u pozadini. “OEBS je suštinski u pravu kada je reč o pritiscima na medije, a čak i da nisu u pravu, jezik Aleksandra Vučića asocira na najcrnju retoriku iz radikalskih dana”, zaključio je Đorđe Vukadinović.

Jovo Bakić, sociolog, za Danas kaže da ove izjave premijera govore da je izgubio nerve i politički kompas.

“Sa OEBS-om se na taj način ne razgovara. Možete se slagati ili ne sa nečijim stavom i mišljenjem i to izraziti, ali tu treba stati. Ovakvo ponašanje je standardna potreba autokrata da traže unutrašnjeg i spoljašnjeg neprijatelja, da ih povezuje i pravi zavere protiv kojih se on hrabro bori”, navodi Bakić.

Upitan mogu li ovakve izjave da ugroze položaj Srbije u međunarodnoj zajednici, Bakić je odgovorio da je dobro to što Vučić nije pomenuo nijednu zemlju niti ambasadora, ali i da premijer “stalno potkopava sopstvenu poziciju, a i mukotrpno izgrađenu poziciju Srbije”.

“On i Dačić su uradili neke dobre stvari za zemlju, te sada ne razumem ovakvo reagovanje”, dodao je Jovo Bakić.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, za Danas kaže da se situacija u medijima u međunarodnoj zajednici prati s posebnom pažnjom.

“Kada OEBS stavi takvu primedbu, to je stvar za ozbiljan razgovor. Posebno je važno da se ti razgovori vode diplomatskim rečnikom. Uspešnim pregovorima Beograda i Prištine Srbija je sebi omogućila medeni mjesec u odnosima s međunarodnom zajednicom. Velika bi bila šteta da tu šansu prokockamo, kao što se dešavalo ranije”, ukazala je Joksimovićeva. Izvor: Danas

Comments are closed.