Alija Izetbegović i Zoran Đinđić su rođeni u istoj kući

alija_zoran_001Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući godine 1952. rodio se Zoran Đinđić.

O djetinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je tako htio pokojni srbijanski premijer. Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živjeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, kojeg napuštaju 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda se sele u Bosanski Šamac. Od stanovitog bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Čitajući vijest da će ime ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, zahvaljujući Sulejmanu Tihiću, stranci SDA BiH, i nedavnom dogovoru između Tihića i Tadića, nositi neki objekti u BiH, prije nego li i u samoj Srbiji, naiđoh na ovaj zanimljiv podatak.

Naime, ideju da u Bosanskom Šamcu stadion dobije ime pokojnog Đinđića, pored Tihića i Tadića, i inicaijatora ideje načelnika opštine Save Minića, podržao je i Bakir Izetbegović.

Obojica Šamčani, rođeni u istoj kući. Izetbegovići iz Beograda došli u Bosnu, Đinđić iz Bosne otišao u Beograd. Alija Izetbegović se borio u Bosni za Bosnu, Đinđić u Srbiji za Srbiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *