Albansko porijeklo porodice Karađorđević

karadjordje_albanacDeda po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta, navodi se u knjizi “Karađorđevići – sakrivena istorija”. Autori knjige su Milorad Bošnjak, novinar, i Slobodan Jakovljević, mašinski inženjer, koji je direktni potomak Jakova Obrenovića, polubrata srpskog kneza Miloša Obrenovića.
Izdavač knjige je “Lio” iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumenta, rukopise i razne prepiske, kojima se, kako oni tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode porijeklo od “albanskog plemena” iz okoline Skadra.

Autori knjige “Karađorđevići – sakrivena istorija” pozivaju se na “Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine” iz 1910. godine, broj 22, u kome se navodi da je dio plemena Klimenta stigao oko 1737. godine u okolinu Rudnika, za vrijeme povlačenja austrijske vojske iz Novog Pazara.

KARADjORDjEVICI-Sakrivena-istorija_slika_XL_1608117

Dodaje se da je tada stiglo oko 500 albanskih porodica koji su “bili niska rasta, pritom zle i surove naravi”, da su jedva govorili srpski, a voleli su stočarstvo i bili postojanog karaktera. Bošnjak i Jakovljević se posebno pozivaju na djela Andrije Luburića, koja su štampana 1937. godine.

Oni tvrde da je kralj Petar znao za porijeklo svojih predaka, kao i da je pleme Klimenta štitilo kralja Petra, kao svog potomka, tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije na početku Prvog svetskog rata.(glas-javnosti)

karadjordje_albanac

Comments are closed.