Alarmantno stanje u Srbiji – POPLAVE U SRBIJI: Zatvorena Ibarska magistala

poplave-u-osecini-1400098410-496501POTOP U SRBIJI: Do subote nikud bez kišobrana!

BEOGRAD – Kiša pada u cijeloj Srbiji neprekidno već nekoliko sati, a zbog izlivanja rijeka na zapadu Srbije u prekidu je saobraćaj na putu Koceljava – Osečina i Lipnički Šor – Tekeriš. Vanredne situacije proglašene u Valjevu, Ljigu, Ubu, Lajkovcu. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu.

00.58 – Javno preduzeće „Putevi Srbije“ obaveštava da je došlo do obustave saobraćaja na državnom putu na deonici Paragovo – I.Venac (prevoj I.Venac) na usponskoj traci po nalogu saobraćajne policije i to iz bezbednosnih razloga, odnosno sve većih odrona i drveća koje pada na kolovoz i ugrožava učesnike u saobraćaju.

poplave-u-osecini-1400098410-49650500.40 – Železnice Srbije obustavile su u 21.20 sati železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar, nakon što su bujice oštetile deonicu Slovac – Divci, a na ovoj deonici barske pruge bujice su oštetile kolosek i kolosečni materijal, navodi se u saopštenju Železnica Srbije.

23.50 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio se večeras u Lazarevac gde je situacija zbog padavina kritična. U Lazarevcu je, kao i u drugim rubnim opštinama i naseljima proglašena vanredna situacaija zbog obilnih padavina. Podsetimo, kritično stanje je i u Valjevu, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu, Loznici, Ljigu, Lajkovcu, Ubu, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj.

23.39 – Sve osnovne škole i valjevska obdaništa neće raditi zbog poplava, pod vodom je u više gradskih naselja nekoliko desetina kuća, valjevski zatvor je zatvoren a iz njega su evakuisane 24 osobe iz pritvorske jedinice Višeg suda, jer je reka Obnica prodrla u zatvorske prostorije, javljaju večeras lokalni mediji.

ibarska-odrom-1400101249-496527

23.10 – Zbog obustavljen je saobraćaj na državnom putu I B reda broj 27, deonica Valjevo – Osečina, u mestu Dragijevica, saopštilo je JP ””Putevi Srbije””.

23.03 – Načelnik vatrogasno spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić izjavio je da su najugroženije prigradske opštine Obrenovac i Lazarevac, dok se u drugim nižim delovima gradu crpi voda sa vatrogasnim pumpama.

22.30 – Saobraćaj na Ibarskoj magistrali, od Gornjeg Milanovca ka Beogradu, zaustavljen je oko 19.30 zbog odrona zemlje na Lukića mostu na Rudniku, rečeno je u Saobraćajnoj policiji u Čačku.

poplave-lazarevac-1400100496-49651721.31 – Zbog opasnosti od izlivanja reke Čemernice počela je evakuacija meštana iz Preljine i Preljinske Baluge. Meštani su se sami organizovali i počeli da premeštaju stoku. Čemernica preti da se izlije preko postavljenih bedema. Kako je najavljeno u gradskoj upravi, očekuje se dolazak ministra bez portfelja zadužnog za vanredne situacije Velimira Ilića i angažovanje vojske.

21.30 – Na području poplavom ugroženog područja Bariča u toku je evakuacija stanovništva Male Moštanice i Mislođina, a najpre su evakuisane majke sa malom decom, stare i nepokretne osobe, saopštila je Gradska opština Obrenovac.U pomoć ugroženom stanovništvu stiglo je 50 pripadnika Žandarmerije koji su započeli evakuaciju.

poplave-lazarevac-1400100496-49652119.15 MUP SRBIJE: Ovih šest puteva zatvoreno je zbog poplava i odrona!

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i da vožnju prilagode uslovima na putu!

Usled vremenskih nepogoda došlo je do obustave saobraćaja na sledećim deonicama:
– zbog odrona na državnom putu II A reda broj 139, deonica Krupanj – Loznica (očekuje se da će odron biti uklonjen i saobraćaj normalizovan za dva sata)
– zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu II A reda broj 141, deonica Osečina-Pecka
– zbog odrona na državnom putu II A reda broj 141, deonica Pecka – Ljubovija
– zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu I B reda broj 27, deonica Osečina – Loznica, u mestu Komirić.
– zbog izlivanja reke Jadar na državnom putu II A reda broj 137, deonica Zavlaka – Krupanj, u mestu Mojković
– na državnom putu II A reda broj 150, deonica Ljig – Belanovica.
Lučani: Foto: Gordana Plazinić Lučani: Foto: Gordana Plazinić

18.42 – Gradska uprava Loznice proglasila je danas vanrednu situaciju zbog poplava, a kako je rekao načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Stojković vanredna situacija proglašena je i na području opštine Koceljeva, a priprema se i za opštinu Mali Zvornik.Prema rečima Stojkovića, Štab za vanredne situacije je preduzeo sve mere, radnje i postupke i blagovremeno obavestio lokalne samouprave.

18.36 – Putevi Srbije saopštili su danas da je zbog pojave odrona na državnimm putevima II A reda broj 139, deonica Krupanj – Loznica, kao na II A reda broj 141, deonica Pecka – Ljubovija došlo do obustave saobraćaja.Iz tog javnog preduzeća poručuju da se očekuje se da će odron biti uklonjen i saobraćaj normalizovan za dva sata.

poplave-lazarevac-1400100496-496523

17.50 – U selu Dublje kod Valjeva zbog poplava danas su pripadnici Sektora za vanredne situacija evakuisali šest osoba, među kojima dva učenika i jednu ženu.”U 13.20 sati, u selu Dublje, evakuisano je šest osoba sa više vozila i to: vozač traktora i dva đaka, jedna žena iz automobila i dve osobe sa kamionske prikolice koje su se sklonile od bujice”, saopštilio je MInistarstvo unutrašnjih poslova.

16.00 – Sektor za vanredne situacije MUP-a pozvao je danas sve štabove za vanredne situacije na teritoriji Srbije da uvedu pripravnost svih subjekata i preduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju sprovođenja mera na odbrani od poplava.U ovom trenutku je odluka o proglašenju vanredne situacije na snazi na teritoriji grada Valjeva i opština Lučani, Mionica, Osečina, Koceljeva, Lajkovac, Ub i Ljig.

15.35 – U opštini Loznica probleme prave kraći vodotoci, a pet ekipa je na terenu koje pokušavaju da pruže pomoć svim domaćinstvima koja su ugrožena.

15.23 – Proglašena vanredna situacija i u Gornjem Milanovcu.

15.03 – Na najkritičnijim mestima na Belom Timoku, na kojim bi moglo da dođe probijanja nasipa, počelo je postavljanje mobilnih gumenih brana. Grad Zaječar je iz Srpsko-ruskog centra dobio ukupno 400 metara mobilne brane, koja se sastoji od 16 segmenata, a svaki je dugačak po 25 metara, izjavio je Tanjugu komandir Vatrogasno spasilačkog bataljona u Zaječaru Branislav Matić.

14.52 – Deca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

14.39 – U Valjevu je proglašena vanredna situacija, a problema ima i u opštinama Kolubarskog okruga jer je reka Ljubostinja u naglom porastu, a na celom slivu reke Kolubare proglašena je vanredna odbrana od poplava, javljaju lokalni mediji. Do sada je vanredna situacija proglašena i u Lajkovcu i Ubu. U selu Dublje, evakuisano šest osoba sa više vozila i to: vozač traktora i dva đaka, jedna žena iz automobila i dve osobe sa kamionske prikolice koje su se sklonile od bujice.

14.35 – U opštini Ljig je proglašena vanredna situacija, potvrdio je Tanjugu predsednik ove opštine Miodrag Starčević. Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

14.00 – U požeškom kraju došlo je do izlivanja Skrapeža i Morave, i ako kiša nastavi da pada u toku dana doći će ponovo do većih poplava, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Milovan Mićović.

13.28 – U naselju Begaljica u Grockoj, Begaljička reka se pre podne izlila u nekoliko ulica i ugrozila 10 domaćinstava, ali voda za sada nije prodrla u kuće. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, saopštio je Biro za saradnju s medijima MUP-a.

13.16 – Zbog izlivanja reka došlo je do potpunog prekida u saobraćaju na državnom putu Koceljevo – Osečina kod mesta Šabačka Kamenica i na deonici Lipnički Šor – Tekeriš u mestu Joševo.

12.34 – Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Milijan Stojanić.

U Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub proglašena je vanredna situacija, a na celom slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić.

Marić je rekao da nema evakuisanih, a na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi. “Na teritoriji Loznice izlila se manja rijeka, Štira, ekipe su na terenu i prate situaciju”, dodao je Marić.

Prema njegovim rečima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata veštačka brana. Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti. Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Vozači, pažnja! Obustavljen saobraćaj na nekoliko puteva!

U 11.30 časova, zbog izlivanja reka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena br 141  Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, opštinskom putu br 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica – Banja Koviljača.

Oko 11.30 časova, zbog izlivanja reka,  obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br 63 Maljević-Dudovica, kod mesta Latković. Od 11.50 časova, saobraćaj je obustavljen i na državnom putu drugog reda br 138 Lipnički šor-Tekeriš, kod mesta Joševa. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu. (kurir)

Comments are closed.