6 milijardi dolara godišnje od dijaspore

dijasporaBeograd — Prema podacima Svjetske banke, koja je pokušala da izmeri i neformalne kanale, godišnje u Srbiju stigne oko 5,5 milijardi dolara.

Dijaspora spada među najdarežljivije i među prvih deset je u svijetu po doznakama koje šalje u Srbiju, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković

“U prvih šest do osam mjeseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, stiglo je oko 1,5 milijarde evra, odnosno oko dve milijarde dolara, međutim ne mogu da se izmere i svi neformalni kanali kojima novac pristiže u zemlju”, rekla je Drašković.

Ona navodi da prema podacima Svjetske banke, koja je pokušala da izmeri i neformalne kanale, godišnje u Srbiju stigne oko 5,5 do 5,6 milijardi dolara.

Ukazujući da može da se računa da neformalnim kanalima stiže čak možda i duplo više novca, ona je istakla da, zavisno da li se računa formalno ili neformalno pristizanje sredstava.

Kako je istakla, doznake su najstabilniji izvor prihoda za Srbiju koja se nalazi na osmom mjestu u svijetu poredeći ono što se dobija od dijaspore u odnosu na bruto nacionalni proizvod.

Prema njenim rečima, neophodno je da novac uđe legalnim putem ne samo zbog države i potrebe da se zna šta i kako dolazi, nego i radi normalnog funkcionisanja privrede. (novosti)

Comments are closed.